Nejhorší je přijít o dámu. To platí při královské hře i v životě, smějí se královéhradečtí šachisté

10. únor 2023

Pojďte si zahrát šachy s Jiřím Danielem a Ing. Jaroslavem  Šmídem z Královéhradeckého krajského šachového svazu. A také se tak trochu vrátíme k Olympiádě dětí a mládeže, kde královehradečtí šachisté zabodovali.

Družstvo šachistů Královéhradeckého kraje si vedlo výtečně ve třináctikolovém bleskovém turnaji šachistů ve Špindlerově Mlýně a výrazně přispělo týmu Královéhradeckého kraje k celkovému vítězství na zimní Olympiádě dětí a mládeže.

Můžeme říci, že je o šachy velký zájem v současné době?

Čtěte také

Určitě tomu pomohlo covidové období. Lidé byli doma a neměli co dělat. Šachy můžete hrát v jakoukoliv denní nebo noční dobu, kdykoliv si najdete soupeře na internetu. Výukových materiálů je ohromné množství, takže se každý může zlepšovat a hrát, jakým tempem chce.

Zájem o šachy je obrovský. Jen u nás v Královéhradeckém kraji je zhruba 1300 registrovaných hráčů a pořádáme spoustu soutěží. Soutěže družstev hraje jen v našem regionu asi 60 týmů. V podstatě každý víkend se konají nějaké žákovské soutěže. A v této kategorii je přibližně stejný počet šachistů jako mezi dospělými.

Čtěte také

Na mnoha místech v kraji jsou šachové kroužky, do kterých se mohou zájemci přihlásit. Jsou prakticky ve všech větších městech. Myslím si, že šachy jsou hodně oblíbeným sportem a doplňují všechny ostatní činnosti, jako je třeba hra na nějaký hudební nástroj nebo klasické sporty, když kluci hrají fotbal.

I při tom fotbale je pak vidět, který z chlapců hraje šachy. Protože šachista při fotbale zvedne hlavu, rozhlédne se, přemýšlí, dobře nahraje. Šachy prostě mají vliv na spoustu lidských činností, protože u nich musí člověk myslet a přemýšlet.

My tady máme v kavárně na stole krásné šachové figurky, ale tato prastará královská hra jde prý s dobou.
Ano, šachy se za poslední roky velmi zdigitalizovaly. Už se turnaje příliš nehrají na klasických šachovnicích, ale na digitálních. Tam mají figurky v sobě čip a je doslova na celém světě sledovat v přímém přenosu ty hlavní soutěže. Na internetu můžete sledovat, jak se která figurka posunula.

Celý šachový rozhovor Lady Klokočníkové s Jiřím Danielem a Ing. Jaroslavem Šmídem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související