Nechte rozkvést talíře! Kytky nepotěší jen oči, ale jsou i k jídlu. Jídlokvětinové rady Jany Vlkové
Pěstovat květiny pro radost z jejich krásy, to dělá asi většina z nás. Ale co takhle si je naservírovat na talíř? Jana Vlková květiny sbírá a pěstuje už řadu let i proto, aby si z nich v kuchyni udělala nějakou dobrotu. Sama říká, že květina na talíři je jako brož.
Krásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Ozvláštní vám oběd vizuálně, ale také díky úžasným neobvyklým chutím jsou rovněž gurmánským zážitkem.
Každá květina má svou specifickou chuť, těžko je k něčemu přirovnávat. Některé květiny jsou kyselé, jiné hořké chutě květin, například řeřišnice nebo lichořeřišnice, jejichž chuť je velmi podobná ředkvičkám. Květiny sladkých chutí rostou v létě, to je například růže nebo denivka, ale málo rostlin je sladkých, protože cukr je pro ně zásadní látka a ukládají si ji jinde než v květech.
Květy jsou bohaté na minerály, antioxidanty, vitamíny a enzymy
Již po staletí lidé využívají květy na ozvláštnění aromatu, chuti a vzezření různých pokrmů. V současné době se květy na talíři vrací do módy hlavně díky používání v kuchyních luxusních restaurací.
Jedlé květy se pro naše zdraví používají od nepaměti. Navíc si je můžeme vypěstovat sami na vlastní zahrádce či truhlíku za oknem. Kdy a jak sbírat jedlé květy?
Mezi nejoblíbenější jedlé květy, které běžně rostou také na českých mezích, loukách či zahrádkách patří lichořeřišnice, měsíček, sedmikráska, brutnák, růže, maceška, fialka a samozřejmě také květy oblíbené levandule, šalvěje, máty a dalších bylinek. Mezi běžně dostupné patří jedlé květy cuket a dýní.
Kytky k jídlu. Jana Vlková má ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. A také vynikající jídlo a pití. Celý život usilovala o to, aby mohla tyto dvě vášně spojit. Podařilo se jí to a chce svou radost z jedlého kvítí a býlí sdílet a předávat dál.
Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první Květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit.
Celou radioporadnu s RNDr. Janou Vlkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Královna jara. Sedmikráska chudobka vyčnívá na stole i na talíři
V jednoduché váze splní funkci příjemné jarní dekorace, jídla a nápoje elegantně doplní zdravými složkami. Sedmikráska chudobka ovládá mnoho rolí a v sortimentu jed...
-
Margit Slimáková: Sladkosti jsou spíš zlozvyk než jídlo. Dětem bychom měli jít příkladem
Naše děti. Hodně velké téma. Přes prázdniny je s jídlem rozmazlily babičky. O prázdninách se zkrátka hřeší. Co se začátkem nového školního roku udělat s jídelníčkem?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.