Nečekej od života příliš a buď připraven na všechno! Rada renesančního člověka Pavla Meszárose

5. květen 2023

Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. je Pavel Meszáros, renesanční člověk, spisovatel, vydavatel, nakladatel, milovník tajemna a také autor talk show Hovory W. Mezi jeho další radosti patří také zpívání a fotoobrazy. Ale je toho ještě mnohem víc.

Magnetický vítr Gabriely Vránové, Deset klobouků Jana Přeučila, A taky jsem vařila u Werichů, Slasti a strasti Tomáše Magnuska nebo Malý průvodce po hrobech velkých. To je jen několik titulů, za kterými najdete i jméno noblesního člověka Pavla Mezsárose.

Po otci poloviční Maďar a muž mnoha tváří. Původně z něj měl být učitel, ale studia nedokončil a po revoluci v roce 1991 založil vydavatelství, které funguje dodnes.

Přirozená drzost, trošku odvahy a hlavně to, co mi občas maličko chybí, trošku pokory. Člověk by měl držet rozumný mix vlastností.
Pavel Meszáros, spisovatel, vydavatel, nakladatel a milovník tajemna

Od začátku se kromě překladů technických manuálů a jejich grafického zpracování zaměřuje především na vydávání knížek o mystice, magii, ezoterice, problematice UFO a nevysvětlených záhadách historie a vědy. A právě z této oblasti je i jeho prozatím jediná samostatná kniha Faustův odkaz, ve které se formou povídek objeví duchů mrtvých, mluvících zvířat a záhadných zlých mocností, víc než dost.

Je nějaká rada, kterou dostal do života?
„Jestli jsem dostal někdy nějakou radu, to vám neřeknu, protože už si moc nepamatuji. Ale jedné zásady se v životě držím. Neočekávat od života příliš a být připraven na všechno. Pak se vše snáší daleko lépe. Ale pozor, někdo to není vůbec jednoduché.“

Jakou vlastnost považuje pro svoji práci za důležitou?
„Teď mohl říci pracovitost a vytrvalost, ale to ne. Přirozená drzost, trošku odvahy a hlavně to, co mi občas maličko chybí, trošku pokory. Tedy je to takový rozumný mix, aby člověk vždy vycítil, kudy má kráčet, kde je to v pořádku, kde už moc tlačí na pilu. A vše držet v určité rovnováze.“

Pavel Mészáros se podílel také na knížkách o zajímavých českých osobnostech a jejich počinech, jejichž příběhy, i přes mnohé dramatické okamžiky, jsou líčené zábavnou formou a v odlehčeném duchu.

Ve volném čase Pavel Mészáros rád fotografuje, přestože se za fotografa nepovažuje. Ze svých fotografií vytváří pomocí počítače takzvané fotoobrazy, které pak dává svým přátelům jako dárek.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Pavlem Mezsárosem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související