Slunce v duši, jaro v těle, trable pošli do ... Držím se hesla maminky, usmívá se Irena Obermannová

13. květen 2022

Uznávaná spisovatelka, scenáristka a dramaturgyně Irena Obermannová je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District 5 v Hradci Králové. Povídali si nejen o její poslední knížce Babička, ale také o práci na filmu Řekni to psem, o kterém autorka tvrdí, že je to nejlaskavější příběh, který napsala. 

Věříte na pátek třináctého nebo to vůbec neřešíte?
Nevěřím, ale je pravda, že se už v pátek třináctého událo v mém životě několik divných věcí. Takže bych možná měla začít věřit. Ale jinak pověrčivá jsem.

Irena Obermannová

Spisovatelka, scenáristka a dramaturgyně Irena Obermannová absolvovala pražskou FAMU, obor dramaturgie a scenáristika. Pracovala jako dramaturg ve tvůrčí skupině ČT Anny Beckové na několika diskuzních pořadech. Svou první knihu Frekvence tygra napsala ve čtyřiatřiceti. Její zatím poslední publikací je Babička, knížka o stárnutí, mládnutí a sexu.

Co vás v poslední době potěšilo?
Nejvíc mě teď těší naše tři děti. Říkám naše, protože já jsem jejich babička. A úplně nejvíc mne potěšilo, že náš nejmenší, Eliášek, kterému je devět měsíců, se krásně směje a začal lézt.

Moc ráda bych se aktuálně sešla o Olenou Zelenskou. Je to spisovatelka a scénáristka se zájmem o ženskou problematiku.
Irena Obermannová, spisovatelka, scenáristka a dramaturgyně

Co vás v současnosti nejvíc zaměstnává?
Teď mě opravdu hodně zaměstnává psaní knížky, kterou už bych potřebovala dokončit. A jsem z toho nervózní, protože se do toho nechci nutit, abych to neuhnala.

Kdo vás ve vašem životě nejvíc ovlivnil?
Máma.

Čtěte také

Je nějaká rada, kterou jste do života dostala a držíte se jí?
Rad jsem dostala spoustu. Ale asi nejkrásnější rada je ta, kterou mám na zadní straně knížky. A ta je také od mé maminky. Omlouvám se předem za jedno ne úplně slušné slovo, ale maminka ho použila: Slunce v duši, jaro v těle, trable pošli do ...

S kým byste se chtěla v životě setkat a třeba i poobědvat?
Kdybych si mohla přát, tak bych se ráda teď aktuálně sešla o Olenou Zelenskou. Když jsem se o ní dočetla, že je to spisovatelka a scénáristka se zájmem o ženskou problematiku, tak bych si to setkání přála ještě víc.

Která kniha vám v poslední době udělala velkou radost?
Mám momentálně takové období, že se vracím ke knížkám, které už jsem četla. Takže mi znovu po letech udělala obrovskou radost kniha Svíce dohořívají od Sándora Máraie, která je prostě geniální. Ovšem na nočním stolku mám ještě stoh dalších knih, ale ty vyjmenovávat raději nebudu, protože to by byl dlouhý seznam.

Čtěte také

Když se řekne východní Čechy, co se vám vybaví?
Samozřejmě Hradec Králové.

A když se řekne rozhlas?
Tak to se mi vybaví pan Miroslav Disman, kterého jsem zažila jako malé dítě. A mám na něj krásné vzpomínky. Myslím, že mi dal mnoho do života, chodila jsem do Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se spisovatelkou Irenou Obermannovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související