Nebýt lhostejný, neubližovat, chránit a pomáhat. To je poslání výtvarné soutěže „Zvíře není věc“

6. listopad 2021 08:25

Děti malovaly zvířata pro soutěž Zvíře není věc. Pořádá ji Safari park Dvůr Králové společně s Hankovým domem a městem Dvůr Králové nad Labem. Redaktorka Dana Voňková zjistila, že v sedmnáctém ročníku soutěže se objevilo 422 tak báječných obrázků zvířat, že i její reportáž musí být  trochu „jiná".

Výtvarnou soutěž „ ZVÍŘE NENÍ VĚC" vyhlašuje Městské kulturní zařízení Hankův dům Dvůr Králové nad Labem ve spolupráci se Safari Parkem Dvůr Králové pod patronací starosty města od roku 2004. Soutěž se zaměřuje na vztah lidí ke zvířatům. Její název připomíná, že zvířata měla do roku 2010 podle tehdejších právních předpisů postavení shodné s věcmi.

Čtěte také

Ústředním mottem soutěže „Zvíření není věc" se staly myšlenky britského spisovatele, autora knih pro děti, zoologa a popularizátora ochrany přírody Gerarda Durrella „ Zvířata nemají kromě nás nikoho, kdo by se jich mohl zastat. Nemají nikoho kromě nás lidí, kteří žijeme spolu s nimi a měli bychom si uvědomit, že svět nepatří jenom nám".

Organizátoři výtvarné soutěže se přesvědčili o tom, že dětem jsou tyto myšlenky velice blízké, jsou daleko citlivější a vnímavější k utrpení zvířat, což se také odráží v jejich výtvarném projevu. Účast v soutěži nutí nejen děti, ale i rodiče a pedagogy, zamyslet se nad ochranou zvířat a svým vztahem k živé a neživé přírodě.

Děti malovaly obrázky pro soutěž Zvíře není věc

Nebýt lhostejný, neubližovat, chránit a pomáhat - to je poslání soutěže. U zrodu soutěže byla Vanda Kotíková z královédvorského Hankova domu, která pracuje s nejmenšími výtvarníky už 30 let. Její „malíři" získali v této soutěži nejednu cenu.

Čtěte také

Vyhlášení výsledků 17. ročníku výtvarné soutěže „Zvíře není věc" se uskutečnilo 21. října v krásných prostorách Galerie Zdeňka Buriana. Ceny mladým výtvarníkům předali ředitel Safari parku Přemysl Rabas, Kateřina Pištorová z královédvorského městského úřadu, ředitelka Hankova domu Jana Kubcová a členové odborné poroty Ivana Černá a Jiří Holan.

O hudební program se postaral Sbor bicích nástrojů ze ZUŠ Hostinné.

Nejlepší práce ze 17. ročníku výtvarné soutěže „Zvíře není věc" zdobí v Safari parku Dvůr Králové tentokrát expozice slonů a primátů.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související