Nebezpečná a nesmyslná internetová výzva „blackout challenge“ se objevuje už i na našich školách

1. únor 2023 08:43

Už i na školách v Královéhradeckém kraji se objevuje takzvaná blackout challenge. Výzva spočívá v tom, že se spolužáci škrtí až do okamžiku, kdy škrcený upadne do bezvědomí. Poměrně čerstvou zkušenost s tím mají i na základní škole v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku.

Že se něco děje, zjistila třídní učitelka 9. ročníku zřejmě jen díky tomu, že má s žáky nadstandardní vztahy. A sama se navíc orientuje na sociálních sítích velmi dobře. „Mám TikTok, sice Snapchat nemám, ale orientuji se v tom. Navíc někteří žáci to mají a klidně mi to ukážou. Takže jsem se to dozvěděla od nich.“

Čtěte také

Jeden ze žáků, který se učitelce svěřil, možná předešel nejhoršímu. „Nebylo to specifikované jak, co se přesně děje. Jen bylo v podstatě řečeno, že se děti navzájem škrtí a že má strach, že se stane něco víc.

Nebýt této náhody z konce minulého týdne, nevěděli by ve škole nic. Pak ale začal ředitel Marian Janko konat a zkusil se mimo jiné obrátit i na místní oddělení policie. „Protože nikdo profesionálnější řešení nezná. Okamžitě jsme zašli na policii a tam jsme se dozvěděli šokující zprávu, že pokud se ta oběť nebrání, souhlasí, tak s tím nemohou nic dělat.

Škola naštěstí dlouhodobě spolupracuje s policejní preventistkou Alenou Kacálkovou a domluvila se s ní na řešení. Během pár hodin svolalo vedení školy třídní schůzku, na které se šokovaní rodiče o celé záležitosti dozvěděli.

Čtěte také

Svou dceru má ve škole i paní Edita. Ta byla vedle samotného škrcení zaskočena i další věcí. „Že ty děti nic neudělají. Nejhorší na tom je snad zjištění toho, že ostatní děti ze třídy, z toho kolektivu, se na to dívají. Oni se tomu smějí a nikoho z nich nenapadne, co se může stát. Že jejich kamarád se vůbec nemusí probrat. Že by taky mohli jít na pohřeb spolužákovi.

„To je pro rodiče opravdu hrozné zjištění. Když si uvědomíte, že se vám dítě nemusí vrátit ze školy domů živé, dodává paní Edita.

Policejní preventistka Alena Kacálková potvrdila, že případ školy v Týništi nad Orlicí není ojedinělý. A že škrcení policisté evidují i na dalších školách.

Čtěte také

Rodiče jsou podle ní často bezradní, zejména ti dříve narození. „Bohužel, vznikl tady prostor, kdy starší rodič se dostane do kontaktu s kyberprostředím pozdě. Proto musí nastupovat prevence.

Podle Aleny Kacálkové udělala škola to nejlepší, co mohla. Začala o všem s rodiči i dětmi mluvit. Právě osvěta a prevence je to nejlepší, jak se dá zabránit nejhoršímu.

Pokud si jako rodič nejste jisti tím, jestli je s vaším dítětem všechno v pořádku, podívejte se například na webové stránky e-bezpeci.cz. A o pomoc si mohou říct i samotné děti. Pokud nevěří nikomu ze školy a nesvěří se ani doma, měly by v podobných případech kontaktovat třeba Linky bezpečí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související