Náchodský zámek chystá ve večerních hodinách divadelní prohlídky. Seznámí vás s historií panství

23. červenec 2020 10:05

Náchodský zámek připravuje mimořádné prohlídky. Konat se budou ve večerních hodinách, navíc je návštěvníci mohou zažít jen dvakrát za prázdniny. Průvodci proto v těchto dnech pilně zkouší scénář jako na divadle, chystají dobové kostýmy a učí se přibližně čtyř set letou historii panství. 

Čtěte také

Vojtěch Balcar je autorem i režisérem divadelních prohlídek na náchodském zámku. S čím návštěvníky seznámí?
„My jsme se rozhodli turistům představit v podstatě skoro celou historii našeho zámku od rodu Smiřických ze Smiřic z počátku 17. století až téměř po současnost. V pěti různých historických etapách se představí pět takových nejvýznamnějších etap na náchodském zámku."

Bylo těžké poskládat texty a historické souvislosti tak, aby to dávalo smysl, bylo to pravdivé a vše bylo lidem přístupné?
„To je pravda. Totiž spousta těch informací jsou detaily, které se mnohdy udály v delších časových úsecích, než během jednoho večera, jak se naše prohlídky snaží tvářit. Proto jsou to mnohdy zkratkovité věci, ale snažili jsme se o co nejpřesnější a historicky nejpravdivější ukázky."

Náchodský zámek chystá ve večerních hodinách divadelní prohlídky

Průvodkyně Anna Suková ztvárňuje jednu z historických postav.
„Představuji služebnou a Marii Pavlínu. Až mám všechno pořádně nastudované, dlouhodobě jsem se texty učila."

Čtěte také

Zatímco jsme si povídali, tak skupinka průvodců se připravuje na dva prohlídkové noční okruhy a vybírá si ošacení.

Anna Likavcová je jednou z těch, kteří na sebe obléknou historické kostýmy.
„Já ztvárňuji Alexandru ze Schaumburg-Lippe a Annu Marii Viktorii Piccolomini. Šaty už mám vyzkoušené, už jsem v nich jednou hrála."

Noční prohlídky mohou návštěvníci náchodského zámku zažít pouze ve dvou dnech o letošních prázdninách. A to v pátek 24. července a v sobotu 25. července.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související