Na základních školách se rozbíhají zápisy dětí do prvních tříd. V Opočně už budoucí prvňáčci přišli

7. duben 2023 07:44

V Královéhradeckém kraji by mělo letos k zápisům do prvních tříd dorazit na sedm a půl tisíce dětí. Zápis se týká všech dětí, kterým bude do 31. srpna 2023 šest let. Ředitelé základních škol si mohli zvolit libovolný termín v měsíci dubnu. Jednou z prvních škol, kam přicházely děti se svými rodiči, byla základní škola v Opočně na Rychnovsku.

Čtěte také

„Já tě tady vídám. Jsem Věra Šmídová. A ty se také představíš?“
„Hermínka Otmanová.
„My jsme si pro tebe připravili malování. Pětileté Hermíně Otmanové se po úvodním ostychu rozzáří u lavice s veselými zvířátky a barevnými pastelkami obličej. Po malování přijdou na řadu i na první písmenka. „Půjdeš do první třídy a tam se to všechno naučíš. Nebo už znáš tohle písmenko?
„Je to A, odpovídá Hermínka.

Budoucí školačku doprovází maminka Iva a tatínek Miroslav. „Je to docela dojemné. Už si nepamatuji, jak to vypadalo, když jsem já byl u zápisu do první třídy. Znám to jen z vyprávění rodičů.

Podobně je na tom i maminka Karolína Macková. „Bylo to skvělé, opravdu mne to dojalo. Vzpomněla jsem si na svůj zápis, ale ten byl příšerný. Tohle bylo o mnoho lepší.

Čtěte také

Její syn Martin už má jasno, do jaké lavice se v září posadí. „Do první.

„Já taky. Sedneme si spolu, říká další budoucí školačka Emma Stolínová. „Poznávali jsme tady teď i barvy. Poznala jsem červenou a žlutou.
„A byla tam už i nějaké písmenka. Poznal jsem E, usmívá se Martin.

Na čtyři desítky předškoláků čekalo přezkoušení dovedností v duchu Komenského škola hrou, jak potvrzuje učitelka Gabriela Janzová. „Děti si prohlížejí obrázky, mluví o nich, něco píšou, poznávají tvary. Signálem pro to, že to ještě není na vstup do první třídy, pro nás je, když dítě nedokáže nic rozeznat, nic z něj nedostaneme.

Čtěte také

Podle ředitelky školy Evy Alexandrové se to každoročně týká pěti či šesti dětí. Většina předškoláků ale přichází na zápis dobře připravená. „Těšila jsem se na zápis do školy, říká malá Šarlota.

Větší trému než malá Šarlotka tak měl nejspíš její tatínek Ivo Dvořák. „Je to takový pocit napětí, v uvozovkách, když to tak řeknu. Jestli všechno zvládne. Přeci jen, je to první seznámení se školou. Takže i dcera je v očekávání, co ji tady všechno bude čekat. Uvidíme.

V Opočně v září otevřou pro tyhle prvňáčky hned dvě nové třídy. Kromě dětí z Opočna zasednou do lavic i přespolní - například z Čánky, Mokrého nebo Očelic.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související