Začaly zápisy dětí do prvních tříd. V Královéhradeckém kraji by mělo přijít kolem 7 000 předškoláků

9. duben 2018 10:00

V Královéhradeckém kraji by mělo k zápisu do základních škol přijít kolem 7 000 předškoláků. Navíc dorazí i ti, kteří měli loni odklad. Co děti u zápisu čeká a co by měly umět? Podle kantorů není potřeba se na zápis speciálně připravovat. Důležité je, aby dítě mělo základy sebeobsluhy a dobře mluvilo. 

„Žlutá, červená, zelená," šestiletá Terezka právě dorazila na Základní školu Horská ve Vrchlabí společně s maminkou. „Já už chci být ve škole."

Terezku čeká zápis. Je prvním budoucím prvňáčkem, který do školy dorazil.

„Teď poznáváme barvy a také jestli děti umí srovnat ty barvy podle pořadí tak, jak to mají na předloze," říká učitelka Jana Procházková. „Řekneš mi básničku? Jak se jmenuje? Má nějaký název?"

Alena Štemberová se seznamuje s Markem, který přišel k zápisu

Jaké jsou základní dovednosti, které by dítě při nástupu do první třídy mělo umět?

„Dítě by mělo správně mluvit, což bývá velký problém. Spousta dětí, přestože má nějakou vadu řeči, tak na logopedii nedochází. Mělo by znát základní barvy a základní věci týkající se jejich rodiny," říká učitelka Základní skoly Horská ve Vrchlabí Zuzana Bartošová.

V současné době tu mají v první třídě čtyři prvňáčky. Kolik by jich nakonec mohlo přijít k zápisu?

„Vzhledem k tomu, že jsme okrajová škola, tak naše očekávání není nikdy úplně přesné. A nemůžeme stanovit, kolik dětí přijde. Ale podle podkladů z vrchlabské matriky, by k nám mělo spádově patřit 11 prvňáčků," dodává Zuzana Bartošová.

Zápisy dětí do prvních tříd potrvají až do konce dubna.

Děti si od zápisu odnesou i dárky
Spustit audio

Související