Jak probíhal zápis do 1. tříd na jedné z největších škol v České republice? Děti se na výuku těší

15. duben 2019 12:18

Zavázat tkaničku, poznat pohádkové postavy, nebo geometrické tvary, ale i písmenka. To byly některé úkoly pro předškoláky, kteří přišli k zápisu do základní školy Štefánikova v Hradci Králové. Tato škola je největší v krajském městě a v září by v ní mělo do lavic usednout víc než sto prvňáků. Mezi nimi asi bude i předškolačka Bára. Jak její zápis vypadal?

Máme doma prvňáčka! Tak vykročme tou správnou nohou, aby všechno zvládl na jedničku

Usnadněme dětem vstup do nového školního roku (ilustrační foto)

Dětská psycholožka Mgr. Lenka Půlpánová z Centra Nomia Hradec Králové v naší radioporadně na téma: prvňáci jdou do školy. Jak jim tuto životní změnu ulehčit, aby všechno zvládali na jedničku. 

„Dobrý den, já se jmenuji Irena Vaněčková. Jak se jmenuješ ty?", vítá paní učitelka Irena Vaněčková nejen malou Báru, ale i její rodiče a malého brášku, kteří ji přišli k zápisu do 1. třídy doprovodit.

„Barunko, já ti teď ukáži naši třídu, kde se budeme učit. Pojď se podívat. Teď se tady učí druháci a příští rok se tu budou učit prvňáčci. Poznáš Barunko, z jaké pohádky z nám přilétli tito dva? A jak se jmenují? Výborně. Oni s sebou také přivezli kolíčky. Poznáš, jakou mají barvu? Výborně, všechno krásně umíš."

Bára s přehledem plní všechny úkoly, které paní učitelka připravila. Jak sama říká, do školy se těší.
„Strašně nejvíc. Že budeme psát. A že bude matematika."

U zápisu do první třídy základní školy

Budoucí prvňačka Bára zvládá i uvázat tkaničku na mašli, což často dětem dělá potíže a zvládá i písmenka, číslice a geometrické tvary. Nakonec zápis shrnuje:
„Všechno to bylo pro mne lehké."

Poradna pro prvňáky: Jak jim usnadnit nástup do školy? Ví Mgr. Tereza Černohousová

Prvňáky v Želízech přivítala  ve škole Livie Klausová

Radioporadna - Mgr. Tereza Černohousová - Máme doma prvňáčka! Jak usnadnit dětem nástup do 1. třídy. Kolik obstarat kroužků, abychom dítě nepřetížili? - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Základní škola Štefánikova je v Hradci Králové největší co do počtu žáků, říká ředitel Roman Polda.
„My jsme jedna z největších škol v České republice. A s ohledem na to, že jsem okrajová škola v Hradci Králové a kolem nás stále probíhá výstavba nových bytů a satelitních domů, tak je o naši školu stále větší zájem. I když se nám spádový obvod částečně zmenšuje, přesto je zájem o naši školu stále velký a řeknu, svým způsobem stále konstantní."

Letos tu plánují opět otevřít čtyři první třídy, které by mělo navštěvovat 108 dětí. To je 27 žáků ve třídě.

„Velká škola má zase na druhou stranu tu výhodu, že si může spoustu věcí dovolit. Například pro prvňáčky mnoho hodin dělíme. Máme tedy několik učitelek, které nejsou přímo třídní," dodává Roman Polda.

Zápisy do prvních tříd v Hradci Králové jsou tradičně dvoudenní a podle odhadů zřizovatele, tedy hradeckého magistrátu k nim mělo přijít až tisíc dětí.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související