Na návštěvníky se těší rodný domek Aloise Jiráska v Hronově i roubená škola v Polici nad Metují

6. prosinec 2020 10:09

Díky rozvolňování opatření proti šíření koronaviru jsou pro návštěvníky otevřena další muzea na Náchodsku. Jde o starou roubenou školu z 18. století v Polici nad Metují a rodný domek Aloise Jiráska v nedalekém Hronově. A obě památky mají co nabídnout. 

Uvnitř staré roubené školy v Polici nad Metují na nás čeká Drahomíra Večeřová. Vcházíme do nádherně vytopené místnosti. A vidíme hračky i vánoční stromeček.

Čtěte také

K vánočním svátkům samozřejmě patří i dárky. Je pravdou, že v minulosti jich tolik nebylo.

„Zvolili jsme 70. a 80. léta minulého století. Naše výstava se jmenuje Také jste to našli pod stromečkem?"

Stará tatrovka, berušky na klíček, autíčka, pistole.
„Tady máme hračky pro kluky a zde naopak pro holčičky. Pojďte se ještě podívat, jsou tu dokonce i mechanické hračky, jako je například tento basketbal. Co se dnes hraje jako virtuální realita, tak my tady máme jako originální mechanickou hračku."

Jiráskův domek v Hronově provoněla vánoční atmosféra

Ovšem stará roubená škola v Polici nad Metují není jediným vánočně vyzdobeným místem, co se týká Muzea Náchodska.
„Vyzdobili jsme adventně i Jiráskův rodný domek v Hronově. Pojeďme se tam podívat."

Před Jiráskovým domkem v Hronově je poněkud rušněji. Ale Drahomíra Večeřová už otevírá dveře. Uvnitře je tradiční vánoční výzdoba našich předků. Včetně stromečku zavěšeného vzhůru nohama nad stolem.

Čtěte také

„Ano, dříve se to tak dělalo. Bylo to z důvodu nedostatku místa. Protože žilo v chalupě pohromadě mnoho lidí, tak aby ušetřili místo, zdobili stromeček zavěšený pod stropem vzhůru nohama."

„Základem adventní výzdoby je právě onen vánoční stromek. Když bylo víc místa, tak se někdy dával i do koše na podlaze. Na stole nesmí chybět vánočka ani kapr, i když mi ho tady máme pouze z perníku. Nesmí chybět ani betlém a tradiční jmelí," dodává Drahomíra Večeřová.

Hračky budou ve staré roubené škole v Polici nad Metují vystaveny až do 31. ledna 2021. Adventně vyzdobený Jiráskův domek v Hronově potom do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související