Na Krakonošově náměstí v Trutnově už stojí vánoční smrk. Je o něco subtilnější než v minulosti

20. listopad 2020 09:34

V Trutnově stojí vánoční smrk. Zatím neozdobený, ale přesto už připomíná období blížících se svátků. Oslavy Vánoc, Silvestra nebo příchod nového roku letos město pojalo vzhledem ke koronaviru výrazně skromněji, samotný strom ale chybět nesmí.

Smrk pichlavý dorazil na trutnovské náměstí zhruba v devět hodin a po drobných úpravách spodní části kmenu stál před desátou hodinou už na svém místě, tedy ve zhruba dvoumetrové šachtě, připravené právě pro tento účel.

Čtěte také

Výška dvanáct metrů, šířka pět metrů a stáří zhruba třicet let - to jsou základní údaje o letošním vánočním smrku na Krakonošově náměstí.

Vysoký je zhruba stejně jako v minulých letech, ale není tak široký - jediná přístupová cesta pro mohutný náklad přes pěší zónu se letos kvůli opravám nedala použít, vysvětluje Petr Krupař z Technických služeb.
„Právě z toho důvodu jsme museli sehnat subtilnější a užší strom. V loňském roce jsme měli strom jednou tak široký a ten bychom letos na náměstí nedostali."

Instalaci stromu se zájmem sledovalo i pár místních

Helena Syrovátková je ráda, že i letos bude strom na náměstí stát. Trhy, koncerty a další vánoční akce město kvůli koronaviru zrušilo.
„Budou divné vánoce, ale to nevadí. Nedá se nic dělat. Takový je život. Ale je důležité, že tu stojí alespoň ten vánoční strom, aby měl člověk také radost."

Čtěte také

Zbývá ještě strom ozdobit, to má na starosti - stejně jako výzdobu celého města - specializovaná firma.

Podle mluvčí radnice Michaely Dědkové s výzdobou už začala.
„S instalací vánoční výzdoby už začali. Například na Polské ulici na lampách už jsou světelné hvězdy i komety. A teď se pustí do vánočního stromu."

Smrk bude na Krakonošově náměstí v Trutnově zhruba do poloviny ledna, letos ale nebude jediný - další vánoční strom nechá město ozdobit v místní části Starý Rokytník. Tam ale půjde o strom živý, který po skončení svátků poroste dál.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související