Archiv v Trutnově pečuje o historické dokumenty, včetně papežské buly a listu Jiřího z Poděbrad

6. říjen 2020 08:45

Některá města našeho kraje vystavují letos na podzim vzácné listiny. V nejbližší době budou mít například návštěvníci královédvorského muzea možnost nahlédnout do pergamenu z 15. století. Jde o velmi citlivé dokumenty naší historie, které potřebují zvláštní péči. A té se jim dostává ve státních archivech, kde jsou trvale uložené.

S ředitelem Státního okresního archivu v Trutnově Romanem Reilem jsme přišli do jedné z místností, kam nemá veřejnost přístup. Je plná polic, obrovských knih a skříněk. Tady jsou uloženy vzácné listiny.

Čtěte také

„Tady máme zarchivovány listiny, které máme svěřeny do opatrování. Je tu uloženo zhruba 200 takových listin, z větší části zrestaurovaných. Nejstarší je z roku 1335. A tu vám ukáži."

Roman Reil bere do rukou krabici, otevírá víko a díváme se na pergamen.
„Ano, to je v podstatě vyčiněná kůže. Zrovna tato listina je bula papeže Benedikta XII. z roku 1335."

O vzácné listiny se starají pracovníci archivu

„Uchováváme je za určitých klimatických podmínek. Musí tu být jistá teplota a vlhkost. Listiny se čas od času kontrolují, zjišťujeme jejich stav a v případě nutnosti voláme restaurátory a ti nám pomohou."

Čtěte také

Ve Dvoře Králové nad Labem se bude vystavovat stará listina z 15. století. Můžeme se na ni podívat?

„Je to listina z archivu města Dvora Králové. Jde o list Jiřího z Poděbrad adresovaný městu Dvůr Králové nad Labem, opatřená pečetí Jiřího z Poděbrad, která je ale bohužel zničena. Ovšem je zrestaurovaná," říká pracovnice archivu Martina Volšanská.

Co se píše v tomto vzácném listu?
„Jde přibližně o to, že se Dvůr Králové vymaňuje z rukou krajů. Do té doby se zodpovídal jim. A od tohoto roku se zodpovídá přímo panovníkovi."

Když chce někdo vystavit takovou listinu, co to všechno obnáší?

„Podmínky pro vystavování jsou čím dál složitější a přísnější. Takže je zapotřebí minimálně půl roku až rok dopředu informovat dotyčný archiv. A nutné to naplánovat, protože k tomu potřebujete pojištění, odhad, jakou má listina cenu, listina musí být uložena ve vitríně, která nepropouští prach a kde jsou vhodné světelné podmínky a tak dále. Těch náležitostí pro vystavování musí být splněno opravdu hodně a jsou docela přísné," dodává Roman Reil.

Státní okresní archiv v Trutnově pečuje o vzácné historické dokumenty

Kdo by se chtěl podívat na staré záznamy, tak například listiny z 15. století, týkající se historie města, budou ve Dvoře Králové nad Labem k vidění 10. října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související