Na důchod si nespoříme, abychom strávili stáří jako rentiéři. Spoříme proto, abychom žili důstojně

25. říjen 2022

K čemu je nám penzijní spoření? Jak ho Češi vnímají? Není lepší investování? Kolik na důchod vůbec potřebuji spořit, kolik peněz je dobré si odkládat? Jak penzijní spoření zapadá do důchodového systému? A kdy můžeme využít předdůchod? Je dobře si udělat finanční rezervu na období, kdy bychom si v klidu chtěli užívat důchodu. 

Finanční poradkyně Tereza Matoušková hovoří v naší radioporadně na téma: penzijní spoření a možnosti předdůchodu.

Jak Češi vnímají penzijní spoření?
Řekla bych, že každá mladší generace se k tomu staví stále víc a víc zodpovědněji. Což je ale asi jen přímý důsledek toho, že generace, která odchází do důchodu nyní, tak ví, že důchod jim dokáže pořád ještě pokrýt velkou část nákladů, pokud žijí skromně. Ale generace třicátníků či čtyřicátníků už počítá s tím, že důchod bude malý.

Čím dříve začnete spořit, tím lépe. A je důležité mít obojí. Investovat, ale jako doplňkové mít také uzavřeno penzijní spoření.
Tereza Matoušková, finanční poradkyně

A onomu apelu z médií na mladší ročníky, aby si šetřili, aby si odkládali finanční prostředky, odpovídá i počet lidí, kteří si na důchod spoří. Našla jsem si ve statistikách, že v tuto chvíli má spoření na penzi necelých 5 milionů Čechů, což je de facto půlka českého národa.

Čtěte také

Mladí lidé do 30 let vnímají, že je potřeba mít nějaké penzijní připojištění, nicméně ne všichni ho mají, často to odkládají. Až si třeba pořídí vlastní bydlení nebo až budou mít menší náklady s dospívajícími dětmi nebo něco takového. V současnosti je průměrná výše příspěvků 800 Kč měsíčně a průměrná výše příspěvku zaměstnavatele 300 Kč měsíčně. Z toho vyplývá, že si spoříme, ovšem ne dost.

Mladší lidé tedy penzijní spoření vnímají tak, aby ve stáří vůbec měli z čeho vyžít?
Na důchod si nespoříme proto, abychom byli rentiéři, abychom strávili náš důchod u moře na plachetnici, ale proto, abychom žili důstojně. Protože pokud se opět podíváme na statistiky, tak stárnutí populace je problém v každé evropské zemi. Generaci současných třicátníků čeká to, že na jednoho ekonomicky aktivního budou 2 až 3 ekonomicky neaktivní, a to je velký propad.

Čtěte také

Dnes je to zatím zhruba 1 ku 1. A tím pádem je zapotřebí příjmy někde generovat, protože nižší důchod je vlastně nevyhnutelný. A současná finanční opatření, která jsou nastolena kvůli covidu i kvůli válce na Ukrajině, tak státní schodek spíše ještě zvyšují. Což přispívá k tomu, že důchody prostě budou výrazně menší oproti průměrnému platu.

Od jaké chvíle tedy začít spořit? Když mladý člověk poprvé nastoupí do práce?
Existuje dokonce i penzijní spoření pro děti, kde je potom možné si půlku prostředků vybrat. Ale řekla bych, že to úplně není to, co většina lidí využívá. Protože u investování funguje princip složeného úročení, a tudíž čas hraje v náš prospěch.

Pokud si vyberu produkt, který dlouhodobě převyšuje inflaci, teď nemyslím současnou osmnáctiprocentní inflaci, ale standardní tříprocentní inflaci, tak v tom případě, pokud mám horizont třeba 30 let nebo dokonce 40 let, tak mi stačí opravdu ukládat třeba 1 000 Kč měsíčně, abych do důchodu odcházel s tím, že mám naspořen třeba milion nebo dva na přilepšenou.

Čtěte také

Tedy čím dříve začnu spořit, tím lépe. A naopak je potom skokový rozdíl, pokud si začne spořit třicátník, čtyřicátník nebo padesátník.

Jedna věc je spoření a druhou možnou variantou by bylo třeba investování. Není to výhodnější?
Já si myslím, že je důležité mít obojí. Investovat, ale jako doplňkové mít také penzijní spoření. A to z toho důvodu, protože spoření podporuje do nějaké výše stát. A nové doplňkové penzijní spoření funguje na principu investování do fondů. Mohu si zvolit strategii konzervativní, vyváženou a dynamickou a tím pádem je to dobrý doplněk do portfolia.

Doporučila bych klientům, pokud mají možnost, ať si ideálně s finančním poradcem stanoví komplex toho, co od toho chtějí, ať si určí nějaký finanční cíl. Ať se zamyslí nad tím, kolik potřebují a jak toho dosáhnout. Poměrně zajímavý způsob je potom pravidelná investice, kdy klient dává pravidelnou částku každý měsíc, čímž trošku pokrývá riziko a zároveň tam neustále funguje princip pravidelného zúročení.

To funguje stejně jak u investování, tak u doplňkového penzijního spoření. Tady bych chtěla zdůraznit, čemu říkáme penzijko. Pokud jste si penzijní spoření založila před rokem 2012, tak není dobře úročené, a to není úplně dobrá investice. Ale i tento starý fond se dá velmi jednoduše přeměnit na doplňkové penzijního spoření a to potom opravdu umožňuje výnosy až kolem pěti či šesti procent na dlouhodobém horizontu. To už je konkurenceschopný investiční nástroj.

Celou radioporadnu s finanční poradkyní Terezou Matouškovou o penzijním spoření a možnostech předdůchodu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související