Muzeum v Úpici připravilo letos jiné Vánoce než obvykle a nabídlo lidem něco úplně nového

20. prosinec 2020 08:51

Městské muzeum v Úpici pojalo letošní tradiční vánoční výstavu jinak než v předchozích letech. Důvodem je pandemie koronaviru, která nepřála plánování podobných akcí. Vedení muzea se proto rozhodlo nabídnout lidem něco nového. Program na letošní svátky vymyslely pracovnice muzea jinak. Jak?

V infocentru na náměstí v Úpici se právě pracovnice probírají různými obrázky, které budou brzy zdobit náměstí.

Jednou z těch dam je Zina Rýgrová, vedoucí zdejšího muzea. Tam v letošním roce nedělali jako vánoční akce jak byli návštěvníci zvyklí. Ale sešli se právě nad těmito obrázky.

„Ano, protože nouzový stav neumožňuje pořádat tradiční vánoční setkání ani výstavu. Tak nás napadlo, že se doporučuje pobyt venku na čerstvém vzduchu a když se lidé nebudou shromažďovat, ale vyrazí na příjemnou procházku, tak by tam také něco pěkného mohli potkat. A to konkrétně obrázky. My je zapaspartujeme u uděláme z nich Vánoce venku."

A to budou mít na starosti pracovnice infocentra Lenka Jursíková a Šarlota Kolářová. Co se jim tu sešlo za obrázky?
„Zapojily se nám s obrázky mateřské školky, z čehož máme opravdu radost, protože se jich sešlo velké množství. A je hezkým překvapením, že přinesli pěkné obrázky i dospělí, kteří se většinou dost stydí něco prezentovat veřejně."

Co se s obrázky teď bude dít

„Budeme je muset zalaminovat a říkali jsme si, že bychom je přidělali kolem stromečků. Až půjdou lidé na procházku, aby si mohli prohlédnout práci dětí," vysvětluje Šarlota Kolářová.

Čtěte také

Podle Ziny Rýgrové bylo hezké oslovit veřejnost a postavit na tom celou výstavu.
„Je vlastně jedno kolik obrázků se nám sejde a na samotné výstavě bude. Protože určitě stojí za to podívat se třeba i jen na dvacet obrázků. A když jich bude nakonec padesát, tak my budeme jen šťastní."

Kdo si bude chtít prohlédnout venkovní vánoční výstavu bude mít možnost na úpickém náměstí už od konce tohoto týdne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související