Možná vás to překvapí, ale sklo se dá tavit a vyrábět také v peci, ve které se topí pouze dřevem

4. srpen 2023

Právě tato technologie se po staletí využívala i v Orlických horách. A um českých sklářů si budou tento víkend připomínat v Deštném v Orlických horách. Letos se tam totiž bude už po 32. tavit sklo dřevem a přijít se můžete podívat i vy. Novoborští skláři tam budou foukat a tvarovat sklo a k vidění budou i další řemesla spojená s tradiční výrobou skla.

Pec Magdaléna pod širým nebem se ale už roztápí od středy. A právě od rozpálené pece bude v pátek 4. srpna dopoledne od 9:00 do 12:00 hodin vysílat i Český rozhlas Hradec Králové. Přenosem vás provedou a od mikrofonů se na vás těší Lada Klokočníková a Zdeněk Novák.

Samotné tavení pak začíná v pátek odpoledne kolem 15 hodiny, foukat se bude i celou sobotu a v neděli dopoledne akci završí dražba výrobků českých sklářů.

Tradiční tavení skla dřevem podle historických pramenů

V Orlických horách je doloženo sklářství od konce 15. století a poslední pec na české straně Orlických hor vyhasla v roce 1911.

Čtěte také

Na tuto slavnou tradici navazují Svátky skla. Jedná se o experimentální tavení, kdy sledujete práci sklářů pod širým nebem a sami si tvarování skla můžete vyzkoušet. Podívat se můžete na foukání a tvarování skla,různé sklářské technologie a chybět nebude ani doprovodný hudební program.

V cihlové replice sklářské pece se za pomoci jemně naštípaného dřeva roztaví sklovina ve sklářských pánvích a mistři skláři, kteří se sem sjíždí z celé republiky - špička svého oboru, pak tvarují sklo před očima diváků. Akce představuje i další sklářské technologie: leptání, broušení, vinutí perel, vitráže, tifani vitráže, rytí, výrobu forem, výrobu skleněných šperků.

Tavení skla dřevem má již více než třicetiletou tradici

Můžete zde také nakoupit výrobky ze skla přímo od sklářů a nebo jejich výtvory v neděli vydražit. Během dne bude možné shlédnout ukázky dalších sklářských technologií. Připravena je i módní přehlídka šperků nejen ze skla.

Celý záznam vysílání ze Svátků skla v Deštném v Orlických horách si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související