Jiráskova turistická stezka Orlickými horami slaví 100. narozeniny obnovou Jiráskova domu v Deštném

31. červenec 2021 09:30

Turisté mířící do Orlických hor si letos mohou připomenout 100. výročí vzniku Jiráskovy cesty po hřebenech hor. Dnes je stezka dlouhá 170 kilometrů, začíná v Broumově a vede až do Litomyšle. 

31. července roku 1921 přijel osobně stezku podpořit Alois Jirásek, tehdy se ubytoval v nejstarší turistické chatě Panorama. Hned vedle ní brzy vyrostl Jiráskův dům v Deštném. A právě historická horská chata s tímto jménem se po mnoha letech dočkala obnovy.

Čtěte také

Tento dům nechal v roce 1929 postavit Josef Pilnáček, průkopník turistiky a lyžování v Orlických horách. A byl to prapradědeček Karolíny Řeháčkové.

Stojíme v areálu, kde je na jedné straně opravená chata, která se znovu otevírá turistům. A na druhé straně je chata, která zde hraje velmi důležitou roli pro turismus.
„Je to chata Panorama, která tady stála dříve než Jiráskův dům. Jindřich Štemberka ji zřídil a pojmenoval chata Panorama a tím tady vlastně turismus začal."

„Jde o významné místo pro Klub českých turistů, protože Josef Pilnáček byl určité období jeho předsedou. Takže turisté sem začali jezdit opravdu ve velkém a užívali si Jiráskovu stezku."

Čtěte také

Chata Panorama zatím ještě zůstává uzavřena, zatím není ve stavu, že by mohla fungovat. Ovšem Jiráskův dům, to je už něco jiného.
„Chatu jako Jiráskův dům pojmenoval můj prapradědeček a důvod je zřejmý. Právě o tomto víkendu to bude přesně 100 let, co se otevírala Jiráskova stezka. Přítomen byl sám spisovatel Alois Jirásek a díky tomu byl pojmenován potom i Jiráskův dům."

Dům sloužil v minulosti jako místo setkávání turistů a lidí z okolí. Představuje pro místní určitý symbol.
„Určitě. Byla to především ubytovna k přilehlému hotelu Panorama, kde byla i restaurace a taneční sál. Zde se také rozhodovalo o místě, kde bude postavena Masarykova chata, která stojí na Šerlichu, v blízkosti Velké Deštné, nejvyššího místa Orlických hor."

Jdeme se podívat dovnitř

Procházíme vstupními zelenými dveřmi, nad námi je dřevěný strop a stěny jsou pokryty obložením, zábradlí odpovídá době první republiky.

Jiráskův dům v Deštném v orlických horách se po mnoha letech dočkal obnovy

Jak moc důležité bylo zachovat původní vzhled?
„Vzhledem k tomu, že jsme v rodině na tento objekt vázáni, tak pro nás bylo naprosto klíčové, abychom zanechali podobu co nejvíce v původním stavu. Z historické chaty jsme určitě nechtěli udělat nějakou modernu," dodává Karolína Řeháčková.

Jiráskův dům bude pro veřejnost otevřený od srpna. Jestli se obnovy dočká i sousední chata Panorama, to se v budoucnu teprve ukáže.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související