Možná u vás zazáří krkonošské vánoční ozdoby z Poniklé, kousek světového kulturního dědictví UNESCO

23. prosinec 2022 23:13

Ponikelská firma Rautis je poslední perlařskou manufakturou na světě, která tradičním způsobem vyrábí vánoční ozdoby. Historie řemesla foukání skelněných perlí a výroby vánočních perličkových ozdob je s obcí Poniklá svázána už od roku 1902. Zapsána je proto i na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.  

Do Poniklé v Krkonoších, světové metropole perlařského řemesla, se můžete vydat na exkurzi i mezi vánočními svátky. Šikovnější si mohou v kreativní dílně sami vyzkoušet splést vánoční ozdobu podle vlastní fantazie. Dílnou, ve které vládnou šikovní foukači a vazačky, vás teď provedeme společně s majitelem, perlařem Markem Kulhavým.

Čtěte také

Marku, na začátku je perlařský strojek. Tak jdeme foukat. „Skleněnou trubičku si nad kahanem rovnoměrně nadtavíme. Trubička je hadičkou připojena ke vzduchovému pístu. „Ten vhání vzduch do rozžhaveného skla.“

A už se kroutí hádek. „Otevřeme formu, vložíme horkou trubičku, čelisti necháme sklapnout. A vyfoukneme perličky. Z obyčejné skleněné trubičky se stane klauče, řádka skleněných bublinek nebo-li perliček.

Ve stříbřírně už na nás čeká Jana Brožová. Bere do rukou svazek klaučátek. „Stříbřící roztok se natáhne dovnitř klaučat, potom proprat, svázat do snopků, nechat volně vyschnout a pak ještě dát dosušit do pece na celou noc.

Následuje vzorkovna a tam Jarmilka Volejníková. „Tohle je například sněžný skútr. Ten jsem vyvzorovala já. Základem jsou rauty a kulaté perličky. Rauta, to je klauče do plošek.

Proto Rauris!

Perličky vypadají doslova jako broušené. Také tak krásně září. A vazačka, Janička Hlaváčová, sice dostane ze vzorkovny nějaký hezký tvar, jak to ale všechno svázat dohromady, aby z toho byl třeba krásný koníček. „Perličky dostanu v kusech, musím si je sama nařezat. Vazací drátek je slaboulinký, ale lidé, kteří umí třeba vyšívat nebo jsou manuálně zruční, tak jim to určitě hezky půjde.

Čtěte také

Tady vstupujeme do obchůdku a kreativní dílny. Tady je vše třpytí, po zdech visí až deset tisíc ozdob. Vidím letadlo, kolo, větrný mlýn.

A za námi je několik rodin, všichni si dělají svoje vánoční ozdoby. „I podle vlastní fantazie. Člověk si tu může vzít vázací drátek a zkoušet, co dokáže.

Uměla byste složit třeba kočárek? „Určitě, tady ho mám také v našem hobby setu. Je k němu i přiložený kreslený návod. Je možné si ho podle podrobných instrukcí sami složit.

Z Poniklé v Krkonoších vám všem krásné Vánoce přeje Eliška Pilařová!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související