Perličkové ozdoby a betlémy vás potěší v Suchardově domě v Nové Pace

26. listopad 2017 10:50

V Suchardově domě v Nové Pace, který je součástí novopackého městského muzea, vyšli vstříc svátečnímu prosincovému času. Po rekonstrukčních úpravách v interiéru tam v nově vzniklém okruhu zpřístupnili tři výstavy: Betlémy z Novopacka, Třpytivou krásu – perličkové ozdoby z Poniklé a obrazy Otakara Číly z let 1894 až 1977.

Chceme, aby se naše muzeum co nejvíc otevřelo veřejnosti, proto nově umožňujeme vstup po celý rok, i když s různou návštěvní dobou. Naši snahu má podpořit i nově vytvořený okruh,“ říká Petra Plecháčová z novopackého muzea.

Suchardův dům prošel i dalším zvelebením: sgrafita na fasádě na východní straně domu jsou teď zdařile zrestaurovaná.

Hvězda ze současné kolekce perličkových ozdob z Poniklé

Letos zkrátka máme výjimečný rok. To se dotýká i výstavy betlémů. Jednu betlémskou výstavu jsme už zahájili, ale protože musíme některá díla 20. prosince vrátit jejich majitelům, tak pak místo nich návštěvníkům nabídneme jiná,“ informuje muzejnice Petra a upozorňuje, že by ti, kteří mají betlémské téma v oblibě, mohli do výstavních prostor zavítat i dvakrát.

Zážitky při svíčkách i při tvorbě ozdob

V sobotu 2. prosince si zájemci mohou novopackou výstavu prohlédnout od 17 do 20 hodin pouze při svitu svíček.

Detail z řezbovaného betléma v Suchardově domě

Muzejnící taky pamatovali na propojení svátečního tématu s perličkovými ozdobami z  Poniklé. Od 10 do 16 hodin si tak v „perličkové“ dílně může každý vlastnoručně vyzkoušet, jak se tradiční třpytivé ozdoby vyrábějí. Veškerý materiál bude pro účastníky všech věkových generací připravený, jako inspirace poslouží mj. i čtyři „perličkově“ ozdobené vánoční stromy, pátý pak dodá sváteční atmosféru sousední Klenotnici drahých kamenů, kde muzeum vystaví i velký betlém od Vladimíra Kubíka ze Semil.

Otakar Číla, umělec smýkaný režimem

Čtyřicáté výročí úmrtí novopackého rodáka, akademického malíře Otakara Číly připomíná třetí výstava v Suchardově domě, která představuje to nejlepší z umělcovy tvorby z let 1894 až 1977.

Život tohoto talentovaného umělce nebyl snadný. V padesátých letech minulého století ho tehdejší režim obvinil z trestných činů velezrady a vyzvědačství. Souzen byl v procesu „Maděra Stanislav a spol.“, který se konal 26. června až 7. července 1950 v Hradci Králové. Jednalo se o jeden z procesů, které navazovaly na kauzu s „dr. Horákovou Miladou a spol.“.

Otakar Číla byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 20 let, finančnímu trestu, konfiskaci majetku a ztrátě občanských práv. Po svém odsouzení prošel věznicemi Hradec Králové, Zámrsk a Praha-Pankrác.

Podmínečně byl propuštěn v roce 1958, po návratu z vězení nesměl vystavovat. Plné rehabilitace se dočkal 27. března 1990.

Z výstavy obrazů novopackého rodáka Otakara Číly v Suchardově domě

Otakar Číla byl autorem portrétů řady vynikajících osobností, mimo jiné i albánského krále. Později tvořil obrazy loveckých zátiší a přírody. Součástí novopacké výstavy je mj. známé rozměrné plátno s názvem „Asketa“.

Třpytivou krásu z Poniklé, podkrkonošské betlémy a Čílovy obrazy si zájemci mohou prohlédnout do 14. ledna 2018.

Už 19. ledna otevřeme další výstavu. Jejím hlavním tématem bude čokoláda. Tak vlastně navážeme na vánoce, ke kterým tato dobrota také patří,“ zve za novopacké muzeum Petra Plecháčová.

Spustit audio

Související