Zajímá vás, jak se malují skleněné vánoční ozdoby?

24. prosinec 2014

Vypadá to trochu jako zdobení perníčků, jenom materiál a nástroje budou jiné. Malířky Moniku Patkovou a Věru Pickovou potkala na trzích v Hostinném i redaktorka Hana Veselá. A ty jí předvedly své umění.

Čím se vlastně ty jemné vzory na vánoční ozdoby malují?

"Bílou plastickou hmotou a bílým latexem. A než člověk získá praxi při malování, trvá to dva až tři roky", říkají zkušené malířky vánočních ozdob.

"Této veliké štětce říkáme ometák, protože ty zásypy se na to nachytávají s tímto pak dochází k závěrečné úpravě. Dál máme lepidlo. A takovou skleněnou pomůcku, sklěněnou trubičku s ostrým hrotem, té se říká pisačka. Do ní nasajeme latex nebo lepidlo a s tím krásně píšeme po té kouli. Pak vezme lžičku a zasypeme posypem. Až to zaschne tak se baňka omete právě tím ometákem" dodávají Monika Patková a Věra Picková.

Výroba vánočních ozdob ze skla

Tradice výroby ze skla v Podkrkonoší byla založena již ve 2. pol. 19. století a spočívala v domácí výrobě skleněných perel s největším rozmachem před 1. světovou válkou. Po válce došlo téměř k likvidaci této výroby v důsledku konkurence.

Kvalifikace těchto domácích pracovníků byla využita k zavedení nové výroby ručně foukaných a malovaných skleněných vánočních ozdob.

Rychlý vzestup výroby vedl k ukončení dovozů vánočních ozdob do Československa a k razantnímu nástupu na zahraniční trhy.

Kolekce českých vánočních ozdob byla v roce 1935 na světové výstavě v Bruselu oceněna udělením ceny "Grand Prix". Dovednost českých výrobců byla oceněna i v roce 1958, opět na světové výstavě v Bruselu, udělením zlaté medaile "EXPO 58".

autor: Hana Veselá
Spustit audio