Před 90 lety se začal na Královédvorsku psát úžasný příběh výroby tradičních vánočních ozdob

6. květen 2021 08:51

Na Královédvorsku začala před 90 lety výroba tradičních vánočních ozdob. Jejich příběh se tehdy začal psát právě v jarních měsících. Jaké byly jejich začátky? Odpovědi jsou uložené v místním muzeu, které vlastní ozdoby různých velikostí, tvarů i barev napříč celou jejich historií. 

Věděli jste například, že do dnešní doby bylo na Královédvorsku vyrobeno asi 90 tisíc druhů vánočních ozdob?

Slyším zvuk jednoho z nejstarších zvonků vánočních ozdob, které jsou uloženy v depozitáři muzea ve Dvoře Králové nad Labem. Možná kdybychom s historičkou Lenkou Stehnovou ještě chviličku hledaly, tak bychom našly i starší.

Čtěte také

„Našli bychom ještě starší zvoneček. Ten je uložený v naší expozici, kde máme výběr exponátů od doby založení, tedy od roku 1931, až do současnosti. Tak tam je možné spatřit ještě o několik let starší vánoční zvonek. Ale i tento už je úctyhodně starý, protože je ze 40. let minulého století."

Tradice vánočních ozdob slaví letos ve Dvoře Králové nad Labem tedy kulaté narozeniny. Jak to tedy všechno začalo?

„Ona tradice začala už v roce 1862. Ale tenkrát se ještě nevyráběly tyto foukané vánoční ozdoby, ale perličkové. To jsou drobné korálky, které se navlékají a vznikají drobnůstky, jenž původně zdobily vánoční stromečky."

Před 90 lety se začal na Královédvorsku psát úžasný příběh výroby tradičních vánočních ozdob

A kdy nastoupila éra foukaných ozdob?
„Foukané vánoční ozdoby právě nastoupily ve 30. letech 20. století. Protože na konci 20. let začala světová hospodářská krize a vánočním perličkovým ozdobám se přestalo dařit, tudíž skláři přišli o práci."

Čtěte také

„Ale protože byli šikovní, tak starostové Zdobína a Miletína přišli na to, že by se perlaři, kterých bylo po chalupách velké množství, mohli přeučit na foukače vánočních ozdob. To jsme odkoukali od Němců, zejména z Durynska"

Tedy vše začalo po chalupách. Žádná velká továrna.
„Bylo to po chalupách, kde se z generace na generaci předávalo tohle umění. Takže u stolu většinou seděli foukači, což bývali muži, kteří 12 hodin denně foukali vánoční ozdoby. A potom ženy, které výrobky buď kompletovaly nebo dozdobovaly."

Muzeum jistě za ta léta nashromáždilo spoustu unikátů.
„Ano, vlastníme několik unikátů. Je to například tato konvička. Tu dokonce foukal mistr foukač ze Zdobína, pan Stolín, před španělskou královnou. Tenkrát v 60. a 70. letech jezdili ukazovat tuto naši rukodělnou výrobu do ciziny. A tato konvička je přímo od tohoto legendárního foukače."

Depozitář zdejšího muzea opatrujte přibližně 3 000 vánočních ozdob. A další stále přibývají.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související