Ministerstvo školství uzavřelo Richtrovy boudy v Krkonoších. Turisty to nemile zaskočilo

18. leden 2019 11:04

Pokud se turisté v Krkonoších chtějí teď zastavit na Richtrových boudách a zahřát se nebo si tam objednat pobyt, mají smůlu. Objekt ministerstvo školství uzavřelo. Z jakých důvodů?

Horské boudy bývaly dominantami Krkonoš, dnes často v žalostném stavu čekají na svůj konec

Vyhořelá Petrova bouda

Pamětníci, kteří ještě před čtvrtstoletím znali typickou podobu Krkonoš s horskými boudami na hřebenech, dnes mohou v řadě případů jen nostalgicky vzpomínat. Oblíbeným cílům jejich výletů už mnohdy k definitivnímu konci chybí jen málo, nebo se osud dokonce naplnil. To je případ třeba Petrovy boudy, která přivítala hosty naposledy na Silvestra roku 2008.

Ministerstvo školství zavřelo Richtrovy boudy v Krkonoších. Všichni zaměstnanci, až na jednoho dostali výpověď. Zůstává tam tedy pouze jeden člověk. Mnohé turisty ukončení provozu této známé boudy nemile překvapilo. O dalším osudu Richtrových bud má ministerstvo rozhodnout do konce tohoto měsíce.

„Jsem tam pouze já a dojíždí i obsluha rolby. Já v boudě udržuji provoz, aby to nezamrzlo. Kontroluji čističku odpadních vod a úpravnu vody," říká domovník Richtrových bud Jan Kvapil.

Sněžka a Krkonoše v zimě

Často prý na okno nebo dveře zaklepou turisté a diví se, že je zavřeno. „Ptají se hodně často. Zejména o víkendech sem přijde spousta lidí. Je to na hlavní trase, která vede na hřebeny Krkonoš, takže se hodně všichni diví. Byla tady velká frekvence hostů."

„Turisté vítali takovou mezichatu mezi Pecí pod Sněžkou a Výrovkou. Protože na Výrovku je to od nás už docela daleko, takže zastavení na Richtrovkách vždy uvítali. Letos jsou tedy zavřené, takže se nesetkáváme s úplně kladnými ohlasy," tvrdí Eva Krejčí, majitelka infocentra v Peci pod Sněžkou.

Mělnická bouda, nejvýš položené lůžkové zdravotnické zařízení u nás, má zbrusu nový interiér

Mělnická bouda prošla rekonstrukcí interiéru

Dětská ozdravovna Mělnická bouda v Peci pod Sněžkou byla slavnostně otevřena po rekonstrukci za 16 milionů korun. Nejvýše položené lůžkové zdravotnické zařízení v celé České republice nabízí pobyty především dětem s opakovaným či chronickým dýchacím onemocněním.

Ministerstvo školství zavřelo Richtrovy boudy náhle, uprostřed rozjeté zimní turistické sezóny.

„Důvodem byla vážná manažerská pochybení dnes již bývalého vedení. Objevily se zde například neúměrně vysoké náklady. A z důvodu špatné personální politiky bývalého vedoucího navíc docházelo k odchodu zkušeného personálu," vysvětluje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Dnes už bývalý správce střediska Petr Kořínek je ovšem jiného názoru. Ukončení provozu mu prý bylo zdůvodněno jinak: „Jako první to byly ekonomické důvody s tím, že pro následující rok nedostane paní ředitelka od ministerstva peníze na nutné opravy. Druhá část byla nejistá personální situace. Ale tam bych řekl, že ta podstatná část viny neležela přímo na nás."

O dalším osudu tohoto zařízení chce ministerstvo školství rozhodnout do konce ledna.

Spustit audio

Související