Milovníci gastronomie Jiří Babica a Láďa Hruška pokřtili a vyslali do světa kuchařku Fit krabičky 3

10. listopad 2023

Hosty Pátečního Habaděje Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně jsou milovníci dobrého jídla, kteří si ho mí nejen vychutnat, ale i uvařit. Kuchař, sportovec, tanečník, kytarista, ale hlavně pohodový chlap Jiří Babica, a autor několika kuchařek, moderátor a jak sám říká, lidový koumák a seriozní rádce, Láďa Hruška, pokřtili a poslali do světa kuchařku Fit krabičky 3. 

K pojídání svatomartinské husy se traduje hezká legenda ze života sv. Martina. Podle jedné měl být Martin z Tours, římský voják a poustevník, jmenován biskupem, jenže se z vrozené skromnosti před tak velkou poctou ukryl do husince. Husy však svým kejháním Martinovu skrýš prozradily, což byl pádný důvod k tomu, aby skončily v troubě na pekáči.

Čtěte také

Další tradice svatomartinské husy souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, adventním šestitýdenním půstem, který začíná 12. listopadu, a ve vinařských oblastech s ochutnávkou prvního vína.

V některých oblastech se zapalovaly martinské ohně, které nahradily lampiony, světil se chléb a peklo se obřadní pečivo. Jedenáctý listopad tak byl zasvěcen všeobecnému veselení, začínaly fungovat školy, slavily se volby do obecních zastupitelstev, čeledíni dostávali mzdu, platily se daně vrchnosti.

Svatomartinské rohlíčky a koláče

Jak vlastně vznikly? Svatomartinské plněné rohlíčky, vyráběné z žitné nebo pšeničné mouky, se plnily povidly, mákem, ořechy nebo třeba perníkem.

Čtěte také

V době národního obrození tvrdili čeští národopisci, že svátek sv. Martina položila církev do doby slavností Bakcha, boha vína a opilství, zobrazovaného s dvěma růžky na hlavě, proto začali pekaři péct pečivo podobné těmto růžkům. Na stole obvykle nechyběly ani posvícenecké kulaté koláče, bohatě plněné a zdobené.

Celé povídání Lady Klokočníkové s Ládou Hruškou a Jiřím Babicou, včetně mnoha rad a receptů, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.