Milovníci gastronomie Jiří Babica a Láďa Hruška pokřtili a vyslali do světa kuchařku Fit krabičky 3
Hosty Pátečního Habaděje Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně jsou milovníci dobrého jídla, kteří si ho mí nejen vychutnat, ale i uvařit. Kuchař, sportovec, tanečník, kytarista, ale hlavně pohodový chlap Jiří Babica, a autor několika kuchařek, moderátor a jak sám říká, lidový koumák a seriozní rádce, Láďa Hruška, pokřtili a poslali do světa kuchařku Fit krabičky 3.
K pojídání svatomartinské husy se traduje hezká legenda ze života sv. Martina. Podle jedné měl být Martin z Tours, římský voják a poustevník, jmenován biskupem, jenže se z vrozené skromnosti před tak velkou poctou ukryl do husince. Husy však svým kejháním Martinovu skrýš prozradily, což byl pádný důvod k tomu, aby skončily v troubě na pekáči.
Čtěte také
Další tradice svatomartinské husy souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, adventním šestitýdenním půstem, který začíná 12. listopadu, a ve vinařských oblastech s ochutnávkou prvního vína.
V některých oblastech se zapalovaly martinské ohně, které nahradily lampiony, světil se chléb a peklo se obřadní pečivo. Jedenáctý listopad tak byl zasvěcen všeobecnému veselení, začínaly fungovat školy, slavily se volby do obecních zastupitelstev, čeledíni dostávali mzdu, platily se daně vrchnosti.
Svatomartinské rohlíčky a koláče
Jak vlastně vznikly? Svatomartinské plněné rohlíčky, vyráběné z žitné nebo pšeničné mouky, se plnily povidly, mákem, ořechy nebo třeba perníkem.
Čtěte také
V době národního obrození tvrdili čeští národopisci, že svátek sv. Martina položila církev do doby slavností Bakcha, boha vína a opilství, zobrazovaného s dvěma růžky na hlavě, proto začali pekaři péct pečivo podobné těmto růžkům. Na stole obvykle nechyběly ani posvícenecké kulaté koláče, bohatě plněné a zdobené.
Celé povídání Lady Klokočníkové s Ládou Hruškou a Jiřím Babicou, včetně mnoha rad a receptů, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Jak správně uskladnit hrušky samozřejmě dobře ví Láďa Hruška. A přidal i recept na jablečný perník
V naší rozhlasové kavárně vítáme dobrého rádce Láďu Hrušku. Ne náhodou, víme o něm, že studoval v Hradci Králové, k městu má vřelý vztah a k nám do studia jezdí s radami.
-
Svatomartinské víno je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce. A musí splňovat určitá kritéria
Co je svatomartinské víno? Je vyrobené z letošních hroznů, jde tedy o mladé víno. Vína prodávající se pod označením Svatomartinské musí splňovat požadovaná kritéria.
-
Svatomartinská husa je tradice, která chutná dodnes
Češi si pochutnávají na pečených husách stále častěji. A nejen 11. listopadu. Také počet hus chovaných na farmách se každoročně zvyšuje. A lidé jsou ochotní si přip...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.