Měření teploty, mytí rukou a kontrola zdravotního stavu. To jsou teď úkoly mateřských škol a jeslí

16. říjen 2020 08:58

Velká část mateřských škol a jeslí v celém kraji je stále v provozu. Přesto už několik těchto zařízení kvůli rozhodnutí hygieniků muselo na pár dní zavřít. Školky a jesle jsou pod drobnohledem. 

Čtěte také

Přísná pravidla platí pro personál i rodiče. Děti jsou rozdělené do skupin, na spaní mají mezi sebou víc prostoru. Tety a učitelky neustále hlídají jejich zdravotní stav.

Vedoucí vrchlabských městských jeslí Vlasta Švadlenová zjišťuje aktuální stav dětí. Teď jich prý nechodí ani polovina. Tety každému hned po příchodu měří teplotu.
„Změříme teplotu, ano? 36,6, tak to je dobré. A ještě změříme Barunku. Také to je dobré."

„U malých dětí se nemoc může projevit také průjmem. Prostě jakmile máme jakýkoliv pocit, že dítě není v pořádku, tak okamžitě voláme rodičům a posíláme dítě domů. A rodiče to tedy respektují."

Děti se nemíchají, jsou rozdělené do skupin

„Máme je oddělené. Vedle jsou ty nejmladší, potom máme skupinu věkem prostředních dětí a dole jsou děti od dvou do tří let," vysvětluje Markéta Klazarová, která děti společně s kolegyní právě přivedla do herny a rozdala jim magnetickou stavebnici.
„Tak teď si děti postavíme z kostiček komín. Pokud neprší, tak chodíme s dětmi ven každý den. A pokud prší jen mírně, tak uděláme třeba aspoň kolečko kolem jesliček."

Děti v některých školách kvůli GDPR přestaly podepisovat výkresy

Podle vedoucí je důležité, aby kontakt mezi skupinami byl co nejmenší.
„I mezi personálem. Samozřejmě ráno se tomu nevyhneme, protože to jsme tu všichni. A potom se rozdělíme do co nejmenších skupin. Hodně dětí chodí po obědě domů, takže to zatím takto zvládáme."

Většina mateřských škol ve Vrchlabí zatím zůstává v provozu. Uzavřena je pouze jedna.

Čtěte také

„Tam je to z důvodu karantény, protože tam byl jeden pozitivní test u zaměstnance. Ale co máme informace, tak už v pondělí by se měla školka otevřít. U druhé mateřské školy je uzavřeno jedno oddělení ze dvou a to z podobných důvodů," upřesňuje tajemník městského úřadu Pavel Řehák.

Podobná situace je v Trutnově, kde je zcela uzavřena jedna školka a u druhé pouze několik oddělení, ostatní fungují. Jičín a Náchod zatím žádnou z mateřských škol uzavřít nemusely. Zato Hradec Králové ano.

„Mateřská škola Sluníčko, pracoviště Hradecká, Mateřské školy Čtyřlístek, pracoviště Švendova a Mateřská škola Zvoneček, tady obě pracoviště, jsou uzavřeny," říká mluvčí Královéhradeckého kraje Kateřina Šmídová.

Spustit audio

Související