Chcete mít dítě v jeslích? Přihlašte jej ještě před narozením!

29. květen 2015

Městské jesle na Trutnovsku hlásí plno. Už teď mají tolik přihlášek, že neuspokojí všechny zájemce. Zájem o umístění dětí do městských jeslí je velký. Jesle na severu našeho kraje musí děti odmítat. Na Trutnovsku jsou pouze dvě městská zařízení pro nejmenší děti - v Trutnově a ve Vrchlabí. Maminky tam přihlašují dokonce i ještě nenarozené děti...

Martina Štajncová patří mezi ty šťastnější, kterým jesle dítě přijaly. Prý to bylo hlavně díky tomu, že přihlášku podala opravdu velmi brzo: "Přihlášku jsme paní řeitielce dávali, když byl Ondra ještě v bříšku. Abychom měli tu jistotu, že se dostaneme alespoň na pár dní do těch jesliček".

Čtěte také

Jednoznačně tady platí pravidlo, čím dřív - tím líp, potvrzuje ředitelka vrchlabských mětských jeslí Vlasta Švadlenová: "Můžu vám říct, že už maminky těhotný, ještě i na nenarozené děti si dávají přhlášku, aby měly jistotu, že se za dva roky to dítě do jeslí dostane".

Ve Vrchlabí přijímají do městských jestlí děti od jednoho roku do tří let, upřednostňují místní a maminky, které potřebují nastoupit do práce. Zájem je tak velký, že už nyní je jasné, že všem zájemců nebudou moc vyhovět.

"Už mám teď 24 nových dětí, 10 jich jde do školky, ale už teď vím, že všichni se tam nedostanou, nezvládne se to všechno", vysvětluje Vlasta Švadlenová a dodává, že rozhodující bude, kolik tříletých dětí nastoupí do mateřské školy: "Uspokojíme, no bohužel ne všechny, ten zájem je velký, prostě se všechny nepoberou. Záleží, kolik dětí odejde do školky".

Zahrádka u jeslí

Podobná situace je v městských jestlích v Trutnově, kde se starají o děti už od půl roku do tří let. Celkem jich mohou přijmout 60. Už nyní mají 74 přihlášek.

Většina maminek se shoduje, že dvoje městské jesle na celé Trutnovsko nestačí. Pokud chtějí nastoupit po mateřské dovolené zpěz do práce, potřebují dítě někam umístit.

"Jsme najeli na takový systém, že přijdeme ráno v osm a zůstává tu do oběda, ve dnych kdy to potřebuji, kdy musím do práce a nemůžu se mu tak plně věnovat", vysvětluje Martina Štajncová.

Podle Vlasty Švadlenové, ředitelky vrchlabských jeslí, už začínají uvažovat o navýšení kapacit.

Spustit audio