Máte rádi čokoládu? Netradiční výstava nabízí pohled na pěstování kakaa v Pobřeží Slonoviny

8. říjen 2019 09:40

Cena kakaa - to je výstava, která je v tomto týdnu k vidění na mnoha místech našeho regionu. Návštěvníky ale zavádí daleko za jeho hranice. Ukazuje totiž podmínky pěstování plodiny v rozvojových zemích, konkrétně v Pobřeží slonoviny. Výstava je součástí Týdne důstojné práce.

Čtěte také

Jedním z šesti míst našeho kraje, kde si výstavu můžete prohlédnout, je autobusové nádraží v Polici nad Metují. Stromy v přilehlém parku jsou v těchto dnech vyzdobeny fotografiemi z Pobřeží Slonoviny. Tato země patří s produkcí téměř dvou milionů tun kakaa ročně mezi největší světové producenty.

Jedna z organizátorek polické výstavy Andrea Plná vysvětluje, že zájemci si mohou prohlédnout celkem 13 fotografií i s příběhy.
„V těch textech si můžete přečíst jaké je cena kakaa, na další fotografii je vidět, jak ubývají deštné pralesy. A takovým nejpalčivějším tématem je pravděpodobně dětská práce. Snad dva miliony dětí jsou využívány k tomu, aby na kakaových plantážích pracovaly. V podstatě téměř zadarmo."

Výstava s názvem Cena kakaa

Podle údajů neziskové a nestátní organizace Fair trade si dospělý pěstitel v Pobřeží Slonoviny vydělá průměrně méně než jeden dolar denně. To je zhruba 2,5 krát méně, než by potřeboval na důstojný život.

A co mají pracovní podmínky v rozvojové zemi společného s námi? Podle další z dobrovolných organizátorek Martiny Frydrychové hlavně lásku k čokoládě:
„Dnes se ukazuje, že opravdu všechno se vším souvisí. Podle mne máme všichni čokoládu moc rádi a mělo by nás zajímat, kde a jak se vyrábí. A kdo vlastně dostane peníze, za které si ji my kupujeme."

Fair trade je spravedlivý obchod. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Za svou kávu, kakao nebo banány dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti můžou chodit do školy.

Výstava s názvem Cena kakaa je v našem kraji k vidění vedle Police nad Metují také v Náchodě, Trutnově, České Skalici, Hradci Králové a v Černilově. Fotografie jsou nainstalovány vždy na veřejně přístupném místě pod širým nebem. A zůstanou tam do konce tohoto týdne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související