Máte chuť na čerstvou smaženici nebo houby na trošce másla? Pak můžete vyrazit do lesa - rostou!

7. duben 2024 08:30

Jarní počasí přeje růstu hub - najít se dají typické jarní druhy, ale už i ty, které se obvykle objevují až na přelomu dubna a května. Reportér Tomáš Lörincz se vypravil do lesa na Královéhradecku s košíkem a s mykoložkou Terezou Tejklovou. 

Čtěte také

„Pohybujeme se v takovém lužním typu lesa. Jsou tu listnáče, nějaké plané třešně, osiky, vrby, topoly,“ říká Tereza Tejklová.

Je tohle jediný typ lesa, kde teď můžeme narazit na jedlé houby? „Počasí nám letos hodně zamotalo hlavu. Protože se velmi oteplilo a růst hub to urychlilo. Takže byl sice 1. dubna apríl, ale není to vtip, byl skutečně už nalezen i hřib kovář, což je o nějakých 15 až 20 dní dříve, než tomu bývá v jiných letech.

Čtěte také

„Jinak samozřejmě rostou typické jarní houby. Tedy kačenky a smrže. Začínají růst už i čirůvky májovky. Pokud budeme mít štěstí, můžeme narazit také na čirůvky dvoubarvé nebo fialové, vysvětluje Tereza Tejklová.

Pokud se podíváme na typicky podzimní houby, těm vadí velké teplo a vítr. Pokud se tyto dvě záležitosti zkombinují, tak je to pro houby doslova vražedná kombinace. Co platí pro jarní houby? Vítr fouká všude. „Vítr bohužel vadí i jarním houbám. A kombinace větru s poměrně výrazným suchem a vysokými teplotami není vhodná ani pro ně.

Chvíli chodíme po lese a něco jsme našli

Čtěte také

„Tady na okraji cesty máme tmavobělku žlutavou, což je obvyklá jarní houba. A dokonce i jedlá, byť ji mnoho houbařů nesbírá.

A teď jsme našli něco zajímavého. „To je smrž z okruhu smrže obecného. Místo je taková opuková hranka u pole a právě v těchto lokalitách, když jsou zalitější vodou, můžeme na smrže narazit. Mohou nám pomoci petrklíče, které často vyrůstají v blízkosti smržů.

Jak je to s možností záměny hub? Za nedlouho už porostou i májovky a další druhy hub, které mají lidé rádi. Ovšem mohou růst už i takové druhy, které je lepší nesbírat?

Čtěte také

„Už i v tuto dobu vyrůstají také jedovaté druhy hub. Můžeme například narazit na pavučinec jarní, který by si ale posluchači většinou nespletli, protože je to drobná hnědá houba, která neláká ke sběru. Problematičtější už ale mohou být některé druhy závojenek. Třeba závojenku jarní by si mohl nepozorný houbař splést se závojenkou podtrnkou, dodává mykoložka Tereza Tejklová.

A připomíná starou, ovšem stále platnou zásadu. Pokud si nejste jistí, tak raději houbu nesbírejte a nechte ji růst v lese. Ovšem jedlých a snadno identifikovatelných druhů hub najdete v těchto dnech v přírodě opravdu dost.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související