Pokud vás jarní počasí láká na vycházky do přírody, vyražte třeba s košíkem na houby. Jde to, rostou
Pokud se chystáte využít poměrně příjemného počasí k vycházce do přírody, zkuste si sebou vzít menší košík a podívat se po houbách. Letošní počasí na jaře houbařům zatím přeje - na vycházce s mykoložkou z královéhradeckého Muzea východních Čech Terezou Tejklovou se o tom přesvědčil i reportér Tomáš Lörincz.
„Dnes jsme se vypravili hledat kačenky," usmívá se Tereza Tejklová.
Čtěte také
Jsme ve smíšeném lese zhruba 12 kilometrů od Hradce Králové. Je na kačenky zapotřebí nějaký speciální les? Není to houba, která roste tak hojně jako třeba hřiby. Potřebuje nějaké speciální podmínky?
„Skutečně je třeba ta místa trochu znát. Většinou byste mohli mít štěstí v takových lužních lesích, v trošku vlhčích až podmáčenějších porostech. Je dobré hledat pod jasany či vrbami."
Zastavili jsme se pod jednou vrbou. A z tohoto místa vidím hned minimálně pět kačenek. Houba je to chutná?
„Bývá hodně ceněná. Je to smržovitá houba. Spousta lidí, kteří ji sbírají pravidelně, tak tvrdí, že její chuť je jemnější než u klasických smržů."
Předpokládám, že tato houba má, stejně jako ostatní smržovité, dutou nohu. Tedy je asi nutné ji sbírat trošku jinak než hříbky?
„Kačenky se mohou ulamovat, případně krájet. Tam tolik nevadí, když zbytek nožky třeně necháme v půdě. Nebo ji můžeme také klasicky vyjmout celou z listí."
Čtěte také
Zkouším tedy vyjmout celou kačenku ze země, jde to celkem snadno. Jak poznáme, že je kačenka dobrá a v pořádku. Že už není stará?
„Stejně jako další druhy hub mohou kačenky postupně zasychat. Když tedy najdeme hodně přischlé, scvrklé kloboučky, s tmavými žebry na klobouku, tak to už jsou starší plodnice. Někdo je pořád sbírá, ale samozřejmě, pokud jsou čerstvé a mladé, tak jsou nejchutnější."
Ta, kterou máme u levé nohy, je mladá nebo naopak už stará?
„Ta vypadá, že je mladší a narůstající plodnice. I vzhledem k její velikosti," dodává Tereza Tejklová.
Středně velkou misku kačenek jsme nakonec nasbírali asi za 20 minut. A večeře z nich byla opravdu výborná. Jedinou kaňkou byla tři klíšťata, která jsem si z lesa přinesl společně s houbami.
Související
-
Těšíte se na houbaření? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna - Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna a jarní houby - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Če...
-
Houbařské pověry a praktické rady v mykologické poradně...
Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce pošk...
-
„Přemíra deště, stejně jako velké sucho, není pro růst hub ideální,“ říká mykoložka Tereza Tejklová
Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Raketa Orešnik je pro Putina nástroj propagandy. Rusko nemá kapacity na sériovou výrobu, říká Macko
-
ONLINE: Území v Kurské oblasti obsazené Ukrajinou se zmenšilo. Rusové zde nasadili 59 000 vojáků
-
Za letošní vlny veder může opravdu klimatická krize. Bez fosilních paliv by k nim nemohlo dojít
-
Kinosál bez povolení a nepřiměřený plat. Dcera kapitána Toma zneužila peníze z jeho nadace