Vydatné květnové srážky přály houbám. Na světlo se klubou i druhy, které se objevují až později

4. červen 2019 09:25

Houbaři, kteří se v těchto dnech vydají do lesů v Královéhradeckém kraji, se nemusí vracet s prázdnou. Ostatně, na jedlé houby můžete touto dobou vyrazit třeba i na zahrádku. Počasí, které vládlo v posledních dnech, růstu hub přálo. Na jednu houbařskou procházku lesem na Trutnovsku vás vezme reportér Tomáš Lörincz. 

„Houbám se samozřejmě deštivé počasí líbí na už začínají vykukovat nejen májovky a závojenky podtrnky, což jsou typické jarní houby, ale můžeme už narazit i na křemenáče, kozáky, nebo hřiby kováře," popisuje aktuální situaci mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

Na Trutnovsku jsme tedy vyrazili na houby s amatérským mykologem Petrem Březinou. Po zhruba hodinové procházce, máme v košíku zhruba na polévku. Plus jednu hřibovitou houbu, která se už jíst nedá.

„Dalo by se z toho usuzovat, že je to kozák březový, ale smaženici si z něj už asi neuděláme. Toho necháme slimákům. Ale usmálo se na nás štěstí, alespoň máme dva kozáky topolové a jednoho křemenáče osikového. To je na tuto roční dobu poměrně časný výskyt. Ale zázraky se dějí," usmívá se Petr Březina.

Logo

Že jsme nebyli úspěšnější nakonec není až taková ostuda. Podle Terezy Tejklové se daří zatím především závojenkám podtrnkám.
„Máme teď v poradně i desítky dotazů na podtrnky denně. Takže se skutečně dá říct, že letos je pro ně mimořádný rok. Nicméně hřiby, kozáci a křemenáče, to jsou zatím ještě ojedinělé nálezy."

Na závojenky pozor, jsou mezi nimi i jedovaté druhy

Jak vlastně vypadá ona závojenka podtrnka, tedy právě teď asi nejhojnější jedlá houba?
„Mají klobouk zbarvený od bílé, přes béžovou až do šedé barvy. Mají řídké lupeny, které ve stáří růžoví. A rostou pod růžokvětými dřevinami, tedy ovocnými stromy. Pod šípky, třešněmi, trnkami, ale i jabloněmi," vysvětluje Tereza Tejklová.

Houbaři si tedy mohou dělat naději na to, že si na smaženici nebo jiných houbových jídlech pochutnají už v těchto dnech.

Petr Březina kvituje i předpověď meteorologů, podle které by mělo srážek postupně ubývat:
„Vody máme trošku hodně, takže nám houby začínají zahnívat. Teď by to chtělo zase teplo. Pak věřím, že může být velká úroda."

Pokud jde o předpověď na hlavní houbařskou sezónu, tak se zatím podle Terezy Tejklové nedá nic slíbit. Ale pozdní jaro a začátek léta by prý z pohledu houbaře mohly vypadat dobře.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související