Mapování pohybu vlka na Broumovsku a v okolí ukazuje na výskyt tří smeček a nejméně desítky zvířat

14. květen 2021 11:06

Ochranáři z Hnutí Duha mapovali v minulých měsících pohyb vlků na Broumovsku. V oblasti CHKO Broumovsko a nejbližším okolí se jim podařilo zaznamenat výskyt zhruba desítky vlků, teoreticky jich ale může být i dvojnásobek. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jak zmíněné mapování vlků na Broumovsku probíhalo?

Hlídky se snažily projít co největší území, chtěly co nejpřesněji určit počet vlků, kteří se v oblasti vyskytují. Organizátoři proto navrhli projít celkem 21 tras.

Čtěte také

Ochráncům, a to nejen z Hnutí Duha, ale i ze Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko a dalším dobrovolníkům z řad myslivců a zemědělců, těmto všem se podařilo projít největší část 13. února, kdy zmapovali trasy o celkové délce 179 kilometrů. Další den to bylo 85 kilometrů.

Všude byl tehdy čerstvě napadaný sníh a je tak jisté, že všechny stopy nalezené v den mapování byly aktuální. A výsledky jsou veřejné od včerejšího dne.

Co konkrétně ochranáři a jejich spolupracovníci v terénu našli?

Podařilo se jim potvrdit výskyt ve všech třech předpokládaných teritoriích vlků. Většinou se jednalo o stopy několika jedinců doplněné o typický trus nebo moč.

Čtěte také

Celkem byl potvrzen výskyt 8 až 10 vlků. To je ale podle samotných ochránců přírody spíše minimální počet jedinců, kteří se na Broumovsku a v okolí pohybují.

Protože se povedlo v daném okamžiku projít jen asi dvě třetiny vybraných tras. Navíc klimatické podmínky v noci, která mapování předcházela, nebyly prý ideální. Hlídky například narazily i na dvě stopy velkých psovitých šelem poblíž Velkého Dřevíče. To už je blíže k Náchodu.

Nepodařilo se ale prokázat, že šlo skutečně o vlky.

Znamená to, že ani po poměrně podrobném mapování se nedá přesně určit počet vlků, kteří v CHKO Broumovsko a nejbližším okolí žijí?

Je to tak. Pravděpodobně se v oblasti pohybují 3 smečky vlků a celkem nejméně 10 zvířat. Takové množství šelem uváděli ochranáři i loni a předloni.

Čtěte také

Přes zimu ale mohlo být v dané oblasti i 24 vlků. Naznačují to snímky z fotopastí a nejrůznější stopy šelem. V Javořích horách bylo pozorováno nejvíce 5 vlků, polská strana jich ale uvádí až 9. Ve Stolových horách zase mohlo být až 10 vlků.

Podle zprávy Hnutí Duha ale už teď nemusí být v daném území všichni, z oněch 24 jedinců, přítomni. Mohli se přesunout do jiných oblastí, například do Polska. Někteří zase možná uhynuli. Zkrátka slovíčko "možná" budeme v tomto případě muset používat i nadále.

Každopádně jedno je jisté, vlci na Broumovsku rozhodně jsou.

Spustit audio

Související