Majonézy, zmrzliny, špatně uchovávaná jídla i nedobře ugrilovaná drůbež nám mohou zkomplikovat léto

29. červen 2022

Děti se konečně dočkají, vyzvednou si vysvědčení a na dva měsíce zahodí aktovky i všechny učebnice. Budou si užívat léta, jenže i v létě nám mohou nabourat plány různá infekční onemocnění. Velkou skupinou letních potíží jsou různé střevní chřipky. Některé jsou otázkou jen několika dní, jiné jsou ale závažnější trvají déle. 

Primářka Infekčního oddělení Oblastní nemocnice Náchod MUDr. Eva Hanková hovoří v naší radioporadně na téma: Léto a infekční nemoci.

Při střevních potížích je důležité nejíst, hodně pít, ale v malých dávkách. Nepít kávu, alkohol ani mléko, nejlepší je čaj či ředěný džus.
MUDr. Eva Hanková, primářka Infekčního oddělení Oblastní nemocnice Náchod

Co bývá nejčastější příčinou střevních letních onemocnění, která rychle přicházejí, ale naštěstí také rychle odcházejí?

Příčiny u takto rychle vzniklých i rychle odeznívajících obtíží nebývají infekce. Může to být nezvyklé jídlo či nezvyklá kombinace jídel.

Čtěte také

Může to být i záležitost, která sice pochází z bakterií, ale je to působení jejich toxinů, které odezní během 24 hodin.

A co se týče infekčních příčin průjmů, tam je potřeba si dávat pozor zejména na onemocnění salmonelou nebo kampylobakterem. To jsou onemocnění, která hrozí nejen z majonéz a z různých zmrzlin a nesprávně uchovávaných jídel.

Ale třeba také z nedobře ugrilované či nedopečené drůbeže. Problém může nastat také tam, kde někdo připravuje jídlo a nezachová přitom dostatečnou hygienu. Protože i člověk, který je zdravý, může být nosičem nějaké infekce.

Čtěte také

I tyto rychlejší záležitosti jsou nakažlivé? Protože často se stává, že onemocní celá rodina nebo to jde postupně od jednoho k druhému. Může to nastat i ze špatného jídla?

Pokud nemůžeme vyšetřit a zjistit původce, nemůžeme nikdy stoprocentně říci, jestli je to záležitost infekční nebo ne. Ale v každém případě je léčba úplně stejná. Nejíst, hodně pít ve velmi malých jednotlivých dávkách, třeba jen jeden nebo dva loky. Nepít kávu ani alkoholické nápoje, mléko, ale ani často doporučovanou Coca Colu.

Nejlepší je čaj oslazený nebo hořký, podle chutí, ovocný či černý a případně naředěná šťáva. Nejlepší je naředěný jablečný džus, pokud ho člověk snáší.

Jana Kudyvejsová a Eva Hanková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Evou Hankovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související