Pozor na letní zažívací potíže. Nejvýznamnější zdroj nákazy pro člověka představuje drůbež

28. srpen 2018

MUDr. Eva Hanková z Infekční kliniky nemocnice v Náchodě v naší radioporadně na téma: letní zažívací potíže. Jaké jsou příznaky a co znamenají. Jak se zachovat a prevence potíží. 

Nebezpečí infekcí z potravin. Rizikové je nejen drůbeží maso, ale i domácí vejce!

Špíz

MUDr. Renata Kračmarová v naší radioporadně. Téma: nebezpečí infekcí z potravin. Které bakterie vyvolávají otravy jídlem? Prevence a léčba. 

Na vině letních zažívacích potíží mohou být například salmonela, kampylobakterióza, listerie, cestovatelská úplavice.

V létě by měli být lidé velmi obezřetní při výběru potravin určených ke konzumaci. Vysoké teploty totiž vytvářejí přímo ideální podmínky k množení bakterií. Zvýšené riziko nákaz z potravin je spojeno také s oblíbenými letními aktivitami, jako je cestování a grilování.

Grilování masa

Infekce u člověka často souvisí s nedostatečně tepelně upravenými potravinami typu „fast food“, především grilovanými kuřaty, méně často pak gyrosy a hamburgery. Nejvýznamnější zdroj nákazy pro člověka představuje drůbež.

Při potížích pít vodu, nebo čaj? Slazený nebo solený? Jak je to s Coca Colou? Jak dlouho může trvat průjmové onemocnění? Je bezpečné užívání přípravků proti průjmu déle než 7 dní? Krev ve stolici - co to může znamenat?

Celou radioporadnu s MUDr. Evou Hankovou si můžete poslechnout v naše audio-archivu:

Spustit audio

Související