Pozor na letní zažívací potíže. Nejvýznamnější zdroj nákazy pro člověka představuje drůbež
MUDr. Eva Hanková z Infekční kliniky nemocnice v Náchodě v naší radioporadně na téma: letní zažívací potíže. Jaké jsou příznaky a co znamenají. Jak se zachovat a prevence potíží.
Nebezpečí infekcí z potravin. Rizikové je nejen drůbeží maso, ale i domácí vejce!

MUDr. Renata Kračmarová v naší radioporadně. Téma: nebezpečí infekcí z potravin. Které bakterie vyvolávají otravy jídlem? Prevence a léčba.
Na vině letních zažívacích potíží mohou být například salmonela, kampylobakterióza, listerie, cestovatelská úplavice.
V létě by měli být lidé velmi obezřetní při výběru potravin určených ke konzumaci. Vysoké teploty totiž vytvářejí přímo ideální podmínky k množení bakterií. Zvýšené riziko nákaz z potravin je spojeno také s oblíbenými letními aktivitami, jako je cestování a grilování.
Infekce u člověka často souvisí s nedostatečně tepelně upravenými potravinami typu „fast food“, především grilovanými kuřaty, méně často pak gyrosy a hamburgery. Nejvýznamnější zdroj nákazy pro člověka představuje drůbež.
Při potížích pít vodu, nebo čaj? Slazený nebo solený? Jak je to s Coca Colou? Jak dlouho může trvat průjmové onemocnění? Je bezpečné užívání přípravků proti průjmu déle než 7 dní? Krev ve stolici - co to může znamenat?
Celou radioporadnu s MUDr. Evou Hankovou si můžete poslechnout v naše audio-archivu:
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.