Mají hasiči vůbec při letních vedrech možnost odpočívat a nabrat nové síly?

23. srpen 2018 11:25

Těm, kteří mají třeba dovolenou, dělá možná předpověď meteorologů pro zbytek prázdnin radost. Ti, kteří jsou ale v práci, z horka často radost nemají. Nekomfortní klimatické podmínky totiž zvyšují riziko chyb a to by třeba u hasičů mohlo být fatální.

Možná cítíte sami na sobě, že pokud máte pracovat ve velkém vedru, zvyšuje se riziko chyb. Vedro provází i hasiče, u kterých by případná chyba mohla být nejen drahou, ale i životu nebezpečnou záležitostí. Mají hasiči vůbec za současného počasí možnost odpočívat a relaxovat tak, aby dokázali tohle riziko eliminovat?

Požár zničil zámek v Horním Maršově. Pracuje se s verzí, že oheň někdo úmyslně založil

Hasiči dostali požár opuštěného barokního zámku v Horním Maršově pod kontrolu

Nevyužívaný barokní zámek v Horním Maršově na Trutnovsku dnes zničil požár. Budova z konce osmnáctého století začala hořet brzy ráno, oheň zlikvidoval celou střechu a velkou část vnitřního vybavení. Při hašení se lehce zranili dva hasiči, jeden zkolaboval.

Panuje přesvědčení, že když se hasiči vrátí ze zásahu, natáhnou se v klimatizované místnosti na postel a odpočívají. Omyl, obojí.

Nejprve ta postel - jak to s ní je, vysvětluje mluvčí krajských hasičů v Hradci Králové Martina Götzová: „Hasiči mají jasně daný denní řád, kde je vymezeno, kdy mohou odpočívat a kdy ne. Pobyt na ložnicích je opravdu jedině v noci."

A klimatizace? Na některých stanicích už ano, ale třeba v Hradci Králové ne, říká jeden z hasičů Ondřej Čuhanič: „Funguje to tak, že otevíráme různě okna, pokud se ochladí nebo na noc samozřejmě. Ale prostě musíme si s tím poradit."

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo hasičům horko

Nedílnou součástí času mezi výjezdy a zásahy je jednak údržba techniky a jednak výcvik. Aspoň ten nabízí možnost určitých úlev.

„Že třeba nepůjdeme cvičit v protichemickém obleku na plné sluníčko. To určitě ne. Půjdeme třeba zacvičit s těmi prostředky chemické služby, ale budeme to dělat jen nalehko, ve staničním oblečení. A nepůjdeme v plné náloži."

Zásah při požáru zámku v Horním Maršově komplikovalo hasičům horko

Podle Ondřeje Čuhaniče má ona „plná polní" kolem dvaceti kilo a součástí je i třívrstvá izolační vložka. Ta sice chrání před žárem, ale ve vedrech má i jednu nepříjemnou vlastnost: „Dobře izoluje i to teplo, které vytváří lidské tělo. Takže my se při tom hodně zahříváme. Musíme opravdu dbát na to, abychom byli odpočatí. A abychom byli hodně napití."

Tekutin mají hasiči k dispozici dostatek jak na stanici, tak i během výjezdu

A je potřeba organizovat zásahy tak, aby se především při těch náročnějších mohli prostřídat, vysvětluje Ondřej Čuhanič: „To jsou zásahy v dýchacím přístroji, kdy musíte třeba rozebírat střechu. Tam je opravdu potřeba, abychom si dali chvilku odpočinek. A potom máte čas do sebe nalít i třeba celou lahev vody."

Hasiči si připomněli památku dvou členů, kteří zahynuli při zásahu v Hradci Králové v roce 1973

44. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v požárním sportu

Hasiči z celé republiky se sjeli do Hradce Králové na už 44. ročník Memoriálu Josefa Romportla a Vlastimila Málka v požárním sportu. K vidění byly nejen špičkové sportovní výkony, ale vzpomínalo se také na tragickou událost z roku 1973, kdy při výkonu služby přišli dva hasiči o život. 

A pak je tu ještě převlečená žízeň, tedy hlad. Ani ten se nedá podcenit, případný hlad totiž také zvyšuje riziko chyb.

„Máme přestávku na oběd ve 12 hodin. Ale klidně nám mohou vyhlásit poplach za 5 minut dvanáct. Musím potom zvládnout dvouhodinový zásah a musím se sebou umět pracovat. Každý má u sebe nějakou energetickou tyčinku. Každý na to má své nějaké metody," dodává Ondřej Čuhanič.

Hasiči slouží ve čtyřiadvacetihodinových směnách, po kterých mají vždy dva dny volno. A podle mluvčí Martiny Götzové si samozřejmě i v době rizika požárů mohou případně vybrat dovolenou.

„Například tady na centrální stanici je plný stav jednotky 18 lidí. Minimum, které může sloužit, je 12 lidí. Takže manévrovací prostor, aby si hasiči mohli vybrat dovolenou nebo náhradní volno, tady je," doplňuje Martina Götzová.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související