Hasiči vzpomínali na povodně, které zasáhly Rychnovsko před 20 lety. Ukázali moderní techniku

30. červenec 2018 13:18

Nejmodernější zásahová technika na likvidační práce při povodních, ukázky práce hasičů i dalších složek IZS a plno zábavy pro celou rodinu. Taková byla vzpomínková akce hasičů z okresu Rychnov nad Kněžnou, kterou si v neděli 29. července 2018 připomněli ničivé povodně. Akce se konala v prostorách HZS Rychnov nad Kněžnou. 

Šest osob utonulo. V jeden den zasahovalo na území okresu Rychnov nad Kněžnou současně 534 hasičů ze 136 jednotek požární ochrany, 135 policistů, 114 zdravotníků, 507 příslušníků Armády ČR a 114 příslušníků civilní ochrany.

6 mrtvých, 2000 evakuovaných a škody 2 miliardy. Před 20 lety udeřily na Rychnovsku povodně

Povodeň v Orlických horách v roce 1998

Přesně před 20 lety - 23. července 1998 - zažívali lidé v několika obcích v okrese Rychnov nad Kněžnou nejhorší ráno ve svém životě. Noční přívalové deště totiž způsobily mohutné povodně. Hladina nejvíce rozvodněných toků stoupla místy až 3 metry nad normál. 

Dvacet let po tragické živelné pohromě se hasiči ohlédli zpět a toto smutné výročí si připomněli v neděli 29. července 2018. Prostory stanice HZS Rychnov nad Kněžnou zaplnila technika, která se v současné době využívá k záchraně osob, zvířat a majetku při povodních.

Dopoledne zahájili hosté, mezi pozvanými nechyběli ani starostové a starostky obcí, které byly tehdejší povodní nejvíce postiženy. Všichni hosté uctili památku šesti utonulých obětí a jednoho zemřelého záchranáře minutou ticha.

Vzpomínková akce hasičů z okresu Rychnov nad Kněžnou 20 let po povodni

Během celého dne byla k vidění nejen zásahová technika HZS Královéhradeckého kraje, ale také speciální technika Záchranného útvaru HZS ČR, technika Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a dobrovolných hasičů.

Mezi velká lákadla patřil vrtulník letecké služby PČR, ale představilo se také obojživelné pásové vozidlo PTS10, moderní traktorbagr na dálkové ovládání nebo různé druhy záchranných člunů. Dále si lidé mohli prohlédnout vozidla určená k evakuaci osob, vyprošťovací techniku nebo jedno z nejvýkonnějších čerpadel u HZS ČR, které zasahovalo při povodních nejen v České republice, ale i jinde po Evropě.

Vzpomínková akce hasičů z okresu Rychnov nad Kněžnou 20 let po povodni

V areálu stanice vyrostl kontejner nouzového přežití, který pomáhá zajistit obyvatele během krizových situací. V prostorách výjezdové garáže pak byla umístěna výstava dobových fotografií, které zachycovaly následky tehdejší červencové povodně, a zároveň zde probíhalo promítání dokumentu.

Během celého dne měli návštěvníci příležitost poznat práci hasičů zblízka. Nahlédli do útrob výjezdové stanice a zájemci si dokonce vyzkoušeli jednu z činností hasičů na vlastní kůži, a to vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla.

Vzpomínková akce hasičů z okresu Rychnov nad Kněžnou 20 let po povodni

Akci „20 let po povodni 1998" uspořádal Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje, územní odbor Rychnov nad Kněžnou. Konala se pod záštitou starosty města Rychnov nad Kněžnou ve spolupráci s Policií ČR, Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje a společností ŠKODA AUTO a.s.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související