Má už za sebou přes 100 000 očních operací. Oftalmolog Pavel Rozsíval: Očním lékařům nikdo neunikne

5. březen 2021

Laser s několika obrazovkami a joystickem. I tak dnes vypadají operace očních chirurgů.  Moderní technologie umožňují šetrně a rychle odstranit všechny běžné oční vady jako krátkozrakost nebo dalekozrakost, včetně možných kombinací s astigmatismem.

Pavel Rozsíval hostem Lady Klokočníkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hlavním profesním zájmem prof. MUDr. Pavla Rozsívala, CSc., FEBO je kataraktová a refrakční chirurgie. Dlouhá léta byl přednostou Oční kliniky LF UK a FN v Hradci Králové. Kromě Antarktidy přednášel na všech kontinentech. Je vyznamenán americkým řádem za jedinečnost za zásluhy v oblasti oftalmologie, chirurgie a vzdělání, udělený Americkým biografickým institutem. 

V pořadu Páteční host odpovídal Profesor MUDr. Pavel Rozsíval, CSc. mimo jiné na tyto na otázky Lady Klokočníkové.

Co vás v poslední době nejvíc zaměstnává?
Jsou to operace, které stále dělám, jsem rád, že pacienti mě chtějí a snažím se, aby byli co nejvíc spokojeni. Jsem rád, že teď mohu ještě víc než dříve dělat jen to, co mě baví a co mi dělá radost.

Co považujete za největší úspěch v práci?
Úspěchů bylo víc, ale asi to, že jsem byl 22 let přednostou kliniky a předtím primářem, takže 31 let vedoucím pracovníkem ve zdravotnictví. A díky tomu jsem procestoval celý svět, stal jsem se členem řady mezinárodních organizací, teď jsem například viceprezidentem Evropské oftalmologické společnosti.

Očním lékařům nikdo neunikne. Úroveň zdravotní péče v této oblasti je u nás vynikající.
Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc., FEBO

Jakou vlastnost považujete ve své práci za důležitou?
Asi vytrvalost, nenechat se zlomit a umět jít dál.

Pavel Rozsíval hostem Lady Klokočníkové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co operujete nejraději?
Je pravda, že někteří lékaři se specializují pouze na jednu operaci, já mám rád všechny operace, které dobře dopadnou. Za celá léta jsem měl možnost dělat všechny oblasti oftalmologie, za sebou mám sto tisíc operací.

V současné době zasahuje covid i naše oči, měli bychom se proto nějak víc o ně starat?
Je to jeden z projevů, protože covid je virová infekce a ty postihují oči. Možná se to neví, ale první, kdo upozornil na tuto infekci, byl čínský oftalmolog ve městě Wu chan, byl to kolega onoho lékaře, který na covid zemřel. Covid se přenáší mimo jiné i slzami, tak se někdy projevuje jako mírný zánět spojivek.

Čtěte také

Zjistilo se, že mohou být některé jevy na sítnici, které souvisejí s péčí o pacienty, protože ti nejtěžší pacienti jsou umístění s polohou na břiše, aby se jim lépe dýchalo, a má to určitě dopady na otoky a uloženiny v sítnici.

Co bychom měli všichni udělat pro to, abychom si zachovali dobrý zrak?
Většina z nás je teď upoutána k počítačům a je známo, že když se soustředíme, máme menší frekvenci mrkání, proto je dobré po hodince udělat přestávku, odpočinout si, zakoulet si očima, dívat se jinam, případně, máme-li suché oči, používat kapky. Prostě musíme se o oči starat, stejně jako obecně o zdraví.

Profesor Pavel Rozsíval je uveden v Kdo je kdo v Americkém biografickém institutu a obdobných publikacích, včetně Oxford Encyklopedie osobností České a Slovenské republiky.

Celý rozhovor s Prof. MUDr. Pavlem Rozsívalem, CSc., FEBO si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související