Umí přizpůsobovat svou barvu okolí a má jedny z nejdokonalejších očí v živočišné říši

9. červen 2018 10:05

Chameleon má srostlá víčka, pohybuje se každým okem nezávisle na sobě a dokonce se umí na jeden objekt podívat z různých úhlů. Obě oči najednou používá tento ještěr teprve tehdy, když jazykem míří na vyhlédnutou potravu.

Dalšími typickými znaky chmaleonů jsou: dlouhý jazyk, který ukrývá pod krkem, houpaný pohyb a schopnost přizpůsobovat svou barvu okolí.

Lektorka Ilona Kratochvílová ze Safari Parku Dvůr Králové a redaktorka Dana Voňková vás přesvědčí o tom, že chameleon je velice zajímavý tvor, výborný lovec a pozorovat ho při hodování, je velký zážitek.

Co jsme o chameleonovi ještě neřekli? Třeba, že je to stromový živočich, pohybuje se ve výšce 1 - 3 metry nad zemí, na nejvyšších větvích i nocuje. Doma je v hornatých oblastech Jemenu a Saudské Arábie.

Pospíchej pomalu a najdeš něco k snědku, říká chameleon. Barvy jsou pro něj dorozumívací jazyk

Chameleon pardálí - samec

V Zábrodí na Náchodsku stojí u silnice pěkný domek, ve kterém kromě čtyřčlenné rodiny a dvou psů, žije ještě spousta dalších zvířat. Kdyby se to sečetlo, budou jich stovky. Na návštěvě v této malé, exotické ZOO u paní Lenky Sýkorové byla s mikrofonem redaktorka Romana Pacáková. A ze všech zvířat ji nejvíc zaujal chameleon.

V zajetí se chameleon krmí především cvrčky. Stravu mu zpestří například také sarančata, šváby, pavouci, mouchy nebo octomilky.

Dlouhým jazykem chytá ve volné přírodě i drobné obratlovce, jako jsou ještěrky, nebo mláďata ptáků.

Dospělí chameleoni jemenští přijímají také rostlinnou potravu, požírají zelené listy, květy i plody.

Sameček chameleona je stydlivý,ale v teráriu Darwinovy stanice v Safari Parku Dvůr Králové se mu ve společnosti želvy a leguána daří dobře a dokonce přivedl na svět i potomky

Pokud byste chtěli chovat pár chameleona jemenského v domácím teráriu, připravte si zařízení, které má rozměry alespoň 120 x 90 x 100 cm. Terárium musí být vyhříváno na 28-35 °C, s nočním poklesem na pokojovou teplotu. Mezi nutné vybavení patří větve na šplhání, kameny a ideální jsou i živé rostliny, které pomáhají v teráriu udržovat mikroklima.

Mláďata se líhnou z vajec za 150-200 dní a ihned po vylíhnutí jsou samostatná. V zajetí se chameleon jemenský páří celoročně a samice může mít až tři snůšky vajec za rok.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související