Pospíchej pomalu a najdeš něco k snědku, říká chameleon. Barvy jsou pro něj dorozumívací jazyk

9. srpen 2017

V Zábrodí na Náchodsku stojí u silnice pěkný domek, ve kterém kromě čtyřčlenné rodiny a dvou psů, žije ještě spousta dalších zvířat. Kdyby se to sečetlo, budou jich stovky. Na návštěvě v této malé, exotické ZOO u paní Lenky Sýkorové byla s mikrofonem redaktorka Romana Pacáková. A ze všech zvířat ji nejvíc zaujal chameleon.

Tito zvláštní ještěři se dokáží přizpůsobit prostředí, v kterém se nacházejí, fascinujícím způsobem. Na zeleném keři takový chameleon dokáže být zelený, na hnědém keři zase hnědý, ale jsou i tací, kteří dokáží na tom zeleném keři dokonce vytvořit červený květ a opravdu není poznat, že se za ním skrývá jeho dokonale barevné a měnící se tělo.

Chameleon mění barvu nejen, když se potřebuje schovat, ale také když chce svému okolí něco sdělit, je to takový jeho dorozumívací jazyk.

Samička chameleona dokonce svým zbarvením dokáže sdělit samečkovi, že by s ním chtěla založit rodinu a nebo ho naopak, že ho chce poslat k vodě.

Chameleona chovají v malé exotické ZOO u paní Lenky Sýkorové v Zábrodí na Náchodsku

Když se jí sameček líbí, dává to převážně najevo svou jasně zelenou, jestliže k němu nemá sympatie, dá to na svém těle patřičně znát výstražnými signály v podobě příčných pruhů.

Jestliže už taková samička ve svém těle vyvíjí svá vlastní vajíčka a někde poblíž je samec, který by se rád pářil, dá mu odmítnutí najevo výstražnými signály v podobě barevných teček nebo kroužků.

Chameleona chovají v malé exotické ZOO u paní Lenky Sýkorové v Zábrodí na Náchodsku

A jak to s tou barvou vlastně dělají?

V jejich kůži jsou váčky s barvivem a chameleoni dokáží stlačením přelévat z vrchní kůže do té spodní vrstvy kůže barvu, kterou zrovna potřebují.

Chameleonů je asi 80 druhů a každý má jiné barevné spektrum, kterým disponuje.

Tento ještěr je tedy proslulý především svou schopností měnit barvy, ale připomeňme si i jeho další výbornou vlastnost a to je lov. Jde o tak skvělého lovce, že před ním nemá kořist téměř žádnou šanci utéct.

Chameleon se dokonce dostal až do afrických přísloví. Jedno z nich zní: „Pospíchej pomalu a najdeš něco k snědku, říká chameleon."

autor: jou
Spustit audio