Levné nákupy v Polsku dál přitahují Čechy. Třeba ceny pohonných hmot se liší o několik korun na litr

11. říjen 2023 07:50

Mnoho Čechů stále vyráží na levnější nákupy do Polska. Například ceny nafty a benzínu se liší hned o několik korun na jednom litru paliva. Především v posledních dnech ale v Polsku pohonné hmoty nebyly občas k dostání. Přímo u našich severních sousedů zjišťoval aktuální informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Zatímco v minulých dnech opravdu řidiči sháněli palivo u čerpacích stanic v Polsku velmi obtížně, tak dnes je ta situace lepší. Minimálně na většině míst v blízkosti hraničního přechodu Náchod - Běloves, kde jsem se byl podívat.

Nejlevnější nafta ani benzín sice nejsou hned na té první čerpací stanici ve směru do Polska po překročení hraničního přechodu Náchod - Běloves, ale naproti přes silnici, na benzince stejné značky, ovšem palivo je. Stejně tak i na jiných čerpacích stanicích ve směru k polskému lázeňskému městečku Kudowa-Zdrój.

Natural 95 se dá pořídit pod 6 zlotých za litr, což je něco přes 32 českých korun.

Nákupy benzínu nebo nafty často lidé spojí s cestou za levnějšími potravinami. Stále platí, že je největší zájem o maso a mléčné výrobky?
Ano. Stejně tak je stále obrovský zájem například o cigarety. Řada lidí mi tady nadšeně popisuje, jak východně nakoupili i cukrovinky nebo drogistické zboží. Další prý ve srovnání s Českem ušetřili při pořízení nábytku či brýlí.

Čtěte také

Některé osoby je možné vidět přímo v ochodech s kalkulačkou v ruce, jak přepočítávají cenu prakticky každé položky na české koruny. Dnes jsem třeba mluvil s lidmi, kteří přijeli sem do Polska na nákup až ze Severních nebo Středních Čech. Jeden z nich mi řekl, že nakoupil za zhruba 10 tisíc korun, přitom v Česku by jej stejný nákup přišel na 17 nebo 18 tisíc.

Dovoz zboží z Polska má ale svá pravidla, lidé se tak u státních hranic mohou setkat s kontrolami celní správy. Evidují celníci v posledních týdnech víc přestupků než dřív?
Podle statistik Celní správy České republiky není těch přestupků nijak výrazně víc. Od začátku roku celníci na různých místech Královéhradeckého kraje zkontrolovali přes 3 500 automobilů. V minulých týdnech zajistili více než 30 tisíc kusů nelegálně dovážených cigaret. Ve třech případech je převáželi Češi a v jednom potom cizinec.

Naopak, i přes onen výrazný rozdíl v ceně pohonných hmot, nezaznamenali celníci nelegální dovoz benzínu či nafty nad rámec povoleného množství. Stále platí, že lidé mohou dovézt kromě plné nádrže auta také jeden dvacetilitrový kanystr.

Spustit audio

Související