Letošní Tříkrálová sbírka je u konce. Pracovníky Charity teď čeká přepočítávání všech darů z kasiček

16. leden 2023 10:28

Skončila letošní Tříkrálová sbírka. Loni lidé přispěli potřebným částkou přes 137 milionů korun, letošní dary se teprve počítají. Na jednom z míst, kde zástupci Charity rozpečeťují kasičky, konkrétně v Úpici na Trutnovsku, je reportér Václav Plecháček. 

Čtěte také

Jsem v zasedací místnosti Městského úřadu v Úpici na Trutnovsku. Na velkém stole je devět tříkrálových kasiček. S osmi z nich chodili koledníci, jedna byla umístěna tady na městském úřadě. Za chvíli ještě přibydou další čtyři kasičky, jeden z pracovníky Charity je přinese z dalších míst, kdy byly několik týdnů k dispozici, například v některých obchodech v centru Úpice.

Kasičky pracovníci Charity ve spolupráci s vedoucí finančního odboru městského úřadu rozpečeťují a peníze postupně sčítají.

Kasičky se dnes budou otevírat i na dalších místech Trutnovska, třeba v Batňovicích nebo Suchovršicích, v dalších dnech čeká pracovníky Oblastní Charity Červený Kostelec také přepočítávání peněz ze stacionárních kasiček. Jaký je aktuálně průběžný stav Tříkrálové sbírky?

Čtěte také

Podle webu Tříkrálové sbírky je zatím rozpečetěno 28 procent kasiček, zhruba 7 tisíc z celkového počtu více než 25 tisíc kasiček. A aktuální částka darů je bezmála 50 milionů korun. To jsou ovšem jen peníze z kasiček. K tomu navíc další 4 miliony, které Charita získala z Tříkrálového koncertu nebo peníze lidé poslali přímo na účet, případně darovali v on-line sbírce.

Z toho téměř 10 milionů korun připadá na Královéhradeckou diecézi. V té například Oblastní Charita Náchod zatím eviduje dary ve výši 1 milion 300 tisíc korun. Hradec Králové milion a Oblastní Charita Červený Kostelec přes půl milionu korun.

Peníze z Tříkrálové sbírky každoročně pomáhají potřebným. Na co je letos použije třeba právě červenokostelecká Charita?

Čtěte také

Velká část peněz je určena pro potřeby Hospice Anežky České, ať už na úpravy terasy hospice či na nákup zdravotnického materiálu. Nebo v případě mobilní terénní služby na vybavení nového pracoviště.

V Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem chtějí zase díky penězům ze sbírky pořídit nový výtah v budově svaté Kláry.

A část vybraných peněz umožní pomáhat i v zahraničí, například na projekty v Indii, třeba na kvalifikační kurzy pro nevyučené a nezaměstnané mladé lidi, a také podporu nemajetných školáků a vysokoškolských studentů.

Spustit audio

Související