Domov sv. Josefa v Žirči rozšiřuje kapacitu. Pro lidi s roztroušenou sklerózou přibude 17 lůžek

20. listopad 2022 08:45

V Domově sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku vzniká nové zázemí pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Dělníci přestaví 300 let starou budovu, která zatím sloužila jako zázemí pro personál. Nově v ní budou lůžka pro odlehčovací službu i byty určené pro pacienty. 

Čtěte také

Stojím před jednou z budov v areálu Domova sv. Josefa v Žirči. Je tu se mnou Jan Staněk, jeden z pracovníků. Právě začalo stěhování a z prostor, určených původně pro zaměstnance, vznikne místo pro klienty. „Pojďme se podívat dál. Byly tu dříve konírny a klášterní velkostatek. Teď je tu technický či podpůrný personál domova.“

„Pokud ale půjde vše podle plánů, tak už na konci příštího roku by tady mělo být 17 zbrusu nových lůžek odlehčovací služby. A tři z nich budou sloužit jako modelové, chytré byty, upřesňuje Jan Staněk.

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

„Je tu vidět, že původní objekt pochází z barokního období, jako všechny zdejší stavby. Takže musíme trošku ctít ducha onoho místa. A tady přímo za zamčenými dveřmi je sice dnes ještě rumiště, ale za rok by tu měl být krásný ergoterapeutický sál a úplně nová, moderní vodoléčba.

Čtěte také

Za masivními dveřmi, nyní opatřenými petlicí, vznikne tedy úplně nové, moderní pracoviště. „A opět, jak už je v Domově sv. Josefa standardem, bude zaměřeno na péči o vážně nemocné pacienty s roztroušenou sklerózou. Bude sloužit k nácviku jejich soběstačnosti.

Přestavba za 80 milionů korun, která by měla být hotová za rok, přináší samozřejmě také komplikace zaměstnancům domova. „Naštěstí se máme kam přestěhovat, nebudeme úřadovat na ulici. Jsou tu ještě dva byty, ve kterých budeme moci v trošku polních podmínkách po dobu přestavby fungovat," dodává Jan Staněk.

Spustit audio

Související