Obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci. Domovu sv. Josefa v Žirči pomáhá přes 100 dobrovolníků

13. prosinec 2021 08:00

Za klienty Domova svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku chodí dobrovolníci. Lidem s vážnou formou roztroušené sklerózy pomáhají vyplňovat volný čas, vozí je za kulturou, na různé akce, často si ale jen tak přijdou popovídat. Pro pacienty to znamená velmi mnoho. 

Čtěte také

„Můžu vám dát ten rohlíček do pusy? Je výbornej!“ To je jedno z běžných setkání v kavárně Domova svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem.

Linda Kuťáková je dobrovolnice, která dochází pravidelně za Klárou. „Jsem dobrovolnice ze spolku Královédvorská Arnika a přicházíme sem, abychom klienty trošku podpořili v jejich nemoci. Abychom jim čas zpříjemnili. Jde o to přijít, popovídat si, nebo klienty i doprovázíme na různé akce, jako jsou koncerty či divadelní představení. Pořádáme pro ně i nějaké slavnosti.

S paní Klárou se drží Linda za ruku, to je známka toho, že se znají již delší dobu. Co to pro Kláru znamená, tyto návštěvy? „Pro mne to znamená, že nejsem sama. A že nejsem tady v jednotvárnosti a můžu ven. To jsou všechno věci, které jsem s nemocí ztratila. Nemůžu si je udělat tak, jak chci já.

Linda Kuťáková je dobrovolnice, která dochází pravidelně za Klárou

Vzniká díky těmto aktivitám i přátelství mezi dobrovolníky a klienty? „Určitě, odpovídá paní Klára.

Čtěte také

„Já si také myslím, že vzniká. Jsou tu klienti, kteří k nám dojíždějí a potom ti dlouhodobí. Zejména tam ty vztahy vznikají, protože člověk je potkává častěji a dozvídá se o nich spoustu věcí. Je to už, řekla bych, taková trošku i rodina, doplňuje Linda.

Jan Staněk z Domova svatého Josefa přihlížel setkání Lindy s Klárou. Dobrovolníků sem dochází víc a pomáhají trošku jinak, než bychom si v takovém zařízení představovali. „Určitě. Pro nás jsou dobrovolníci v uvozovkách obyčejní lidé, kteří ale dělají neobyčejné věci.

„Musím říct, že bez nich by tento domov nebyl opravdovým domovem. Klienti by byli často sami a oni si i při dnešní rychlé době na ně udělají čas. Jsou to opravdu hodiny a hodiny, které tráví s našimi nemocnými, dodává Jan Staněk.

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Pro dobrovolníky je v Domově svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem vždy místo. Kdo by měl zájem, může kontaktovat kohokoliv z jeho pracovníků.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související