Výtěžek dvacáté Tříkrálové sbírky se překvapivě zakulatil. Koledníci vykoledovali přes 20 milionů

30. leden 2020 12:10

Nečekaný dárek dostala Tříkrálová sbírka ke svým dvacátým kulatinám v našich regionech. Třem králům se totiž podařilo dohromady vykoledovat celých 20,7 miliónů korun. Jde o výsledky ke dni 29. ledna 2020, které jsou do doby, než budou zkontrolovány všechny doklady, pouze orientační.

Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným a potřebným tam, kde byly příspěvky vybrány. Například Oblastní charita Hradec Králové použije vykoledované peníze na podporu domácí hospicové péče a na výstavbu lůžkového hospice ve Stěžerách.

„Děkuji všem, kteří se každý rok aktivně zapojují nebo přispívají do Tříkrálové sbírky a za těch dvacet let vytvořili jedinečnou tradici solidarity a dobročinnosti za účasti všech generací. Letošní ročník opět potvrzuje, že se lidé i po Vánocích, kdy k sobě máme blíž, dokáží podělit a věnovat svůj čas i energii ve prospěch strádajících a nemocných,“ upřímně děkuje za důvěru Anna Maclová, ředitelka Diecézní katolické charity Hradec Králové.

Čtěte také

„Ať pomáhá dál těm, kteří to potřebují, všem nemocným a lidem v nouzi. Aby byli všichni zdraví a také hodně štědrých dárců,“ to vše přáli koledníci, kolemjdoucí i sami dárci Tříkrálové sbírce ke kulatým 20. narozeninám. Díky větší štědrosti dárců, připojení nových dobrovolníků a obcí vynesl jubilejní ročník sbírky rekordní částku ve všech našich regionech.

Koledníci přinesli novoroční přání a poselství Vánoc do tisícovek domácností ve stovkách měst a obcí. Královské trojice zazpívaly a rozdávaly radost také pacientům v nemocnici, obyvatelům v domovech pro seniory a dětem v mateřských školkách. S koledováním nejvíce pomáhali školáci, skauti, farníci, charitní zaměstnanci a dobrovolníci. Jen v hradecké diecézi jich bylo letos kolem patnácti tisíc.

Děkujeme za vaši štědrost!

Darované peníze pomohou nemocným a potřebným především v regionech, kde byly vykoledovány. Část výtěžku sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí.

Například na Hradecku a Pardubicku z výtěžku sbírky podpoří hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné. Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí lidé přispívali na centrum Klubko na pomoc pěstounským rodinám. Oblastní charita Červený Kostelec z vybraných peněz vymění stará okna v Domově sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou v Žirči.

Charity věnují část výtěžku ještě na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové - kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v Bangalore a také na projekt Univerzita v Belgaum.

Koledu provázela spousta akcí

V Hradci Králové koledovali tři králové v úterý 7. ledna s požehnáním od generálního vikáře Jana Paseky. Koledníci navštívili domácnosti i instituce a nechyběly ani hudební skupinky. V katedrále Sv. Ducha byla také k vidění výstava fotografií Anny a Petra Maclových ze začátků koledování v krajském městě v roce 1999.

Tři králové před obchůzkou v Jičíně

V Pardubicích koledníky vyprovodili svým zpěvem Bonifantes s Adélou Krátkou v pondělí 6. ledna na Pernštýnském náměstí. Na cestu jim požehnal biskup Josef Kajnek. Před slavnostním zahájením sbírky projely městem tři královny na koních díky spolku Apolenka.

Benefiční koncerty podpořily sbírku ve více než desítce měst a obcí. Koledníci se zapojili i do celostátní fotosoutěže.

Akce pro koledníky jako poděkování za pomoc při Tříkrálové sbírce pořádají Charity ve Dvoře Králové nad Labem, Hradci Králové, Králíkách, Litomyšli nebo Poličce. Například Oblastní charita Hradec Králové připravuje pro koledníky promítání pohádky Ledové království 2 v Kině Bio Central v sobotu 8. února.

Více na www.hk.caritas.cz

autor: baj | zdroj: Diecézní katolická charita Hradec Králové
Spustit audio

Související