V katedrále Svatého Ducha v Hradci králové požehnal biskup Jan Vokál koledníkům Tříkrálové sbírky

6. leden 2023 11:18

V Česku je v plném proudu Tříkrálová sbírka. Největší část koledníků se s kasičkami určenými na dary vydá do ulic v následujících dnech. V pátek například v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové požehnal třem králům biskup Jan Vokál. A byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Tříkrálová sbírka

Žehnání koledníkům Tříkrálové sbírky zahájil v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové biskup Jan Vokál přesně v 8:00 hodin. Dorazilo na 200 koledníků a většina z nich je oblečena do kostýmů tří králů. Přímo odtud totiž zamíří pro zapečetěné kasičky.

Jou tady jak děti prvního stupně základních škol, tak třeba i studenti středních škol, gymnázií a podobně.

Právě v Hradci Králové začnou lidé koledníky potkávat už dnes. Kolik skupin se do terénu chystá?

Těch skupin budou rozhodně desítky a koledníků určitě stovky.

Čtěte také

Zaměří se především na centrum města Hradce Králové a postupně se v následujících dnech objeví také v okrajových částech krajského města. A také v obcích v jeho okolí.

Podobné je to napříč celou republikou. Celkem se do terénu do 15. ledna vypraví tisíce koledníků. Jen v Královéhradecké diecézi letos připravili 4 000 kasiček. Některé ponesou právě tři králové, jiné jsou do poloviny ledna umístěny na různých místech měst a obcí.

Třeba na úřadech, v kostelech nebo ve vybraných obchodech. Mezi nimi jsou například květinářství, lékárny, nebo třeba i vinotéka.

Královéhradecká diecéze i letos varuje před podvodníky, kteří se během celorepublikové sbírky objevují. Na neoprávněné vybírání peněz upozorňuje třeba i hradecká městská policie Připomeň, jak lidé skutečné tři krále poznají?

Skupinky tříkrálových koledníků musí být vždy vybaveny pokladničkou, která je zapečetěna pracovníky magistrátu města nebo obecního úřadu. Kasičky mají na boku červené logo charity. Zodpovědná osoba má u sebe také pověření ke konání sbírky. Na požádání jsou povinni prokázat se průkazkou charity a třeba i občanským průkazem.

O každé sbírce pořádané na území obcí je informováno vedení měst a obcí. A ve větších městech potom samozřejmě také strážníci.

Spustit audio

Související