V Hradci Králové a okolí se do Tříkrálové sbírky zapojí přes 200 skupinek koledníků

6. leden 2014

Celostátní Tříkrálová sbírka dnes oficiálně začala také v Královéhradeckém kraji. Jen v Hradci Králové a okolí se do ní zapojí přes 200 skupinek koledníků. V ulicích měst a obcí budou s pokladničkami chodit až do 14. ledna.

Hradeckým koledníkům dnes v osm hodin ráno v katedrále svatého Ducha na cestu požehnal biskup Jan Vokál.

„Tradičně chodí žáci z Biskupského gymnázia, ze Střední zdravotní školy, z Gymnázia Boženy Němcové, ze Základní školy Jana Pavla II. a Základní školy Jiráskovo náměstí,“ říká ředitel hradecké oblastní charity Václav Hrček.

Vloni sbírka v celých východních Čechách vynesla rekordních téměř 11 milionů korun. Organizátoři doufají, že letos bude výsledek podobný.

Peníze ze sbírky pak půjdou pomoc potřebným hlavně v regionech, kde se sbírka koná, část výnosu půjde na humanitární pomoc do zahraničí.

„Výtěžek je určen pro Středisko rané péče Sluníčko, pro novou službu domácí hospicová péče a pro charitní pečovatelskou službu,“ upřesňuje za hradeckou charitu Václav Hrček.

Pozor na falešné koledníky

Každoročně se bohužel objevují i falešní koledníci. Ti praví se poznají hlavně podle zapečetěné pokladničky a průkazky koledníka.

„Koledník musí být ochoten a schopen prokázat případně totožnost občanským průkazem. V případě jakýchkoliv pochybností neváhejte zavolat městskou nebo státní policii, koledníci jsou na to připraveni a neurazí je to,“ zdůrazňuje Václav Hrček.

autor: ova
Spustit audio