Letní grilování

V sobotu 2. července 2011 se budeme věnovat grilování - dozvíte se, jaký gril vybrat a podle čeho, různé tipy a triky, které se týkají grilování.S Ivanem Vodochodským si připravíme:

Hanger steak, Flank steak - steak z hovězího pupku (vrchní a spodní šál), flank je snadno přístupná partie spodního šálu, hanger steak je "závěs" na vnitřní straně boku a řezníci tento kus obvykle nedávali do prodeje a vyřezávali si tento kus jen pro svoji spotřebu - odtud také název "řeznická domácí panenka". Z francouzských kuchyní se tento kus masa rozšířil do USA a na řeznické pulty ve skoro celé Evropě.

Suroviny:
Steak z hovězího pupku,, toustový chléb, olivový olej, hořčice, nejlépe francouzská nebo plnotučná, bylinky - rozmarýn, tymián, bazalka, česnek

Postup:
Steak necháme odpočinout při pokojové teplotě, poté potřeme hořčicí.
V kutru /mixéru/ rozdrtíme bílý toustový chléb, přidáme bylinky, stroužek česneku, olivový olej, pořádně promícháme, potřeme steak, vytvoříme krustu a necháme grilovat na pořádně rozehřátém grilu cca 14 minut.
Na závěr posolíme mořskou solí a necháme odpočinout, pak nakrájíme na tenké plátky

Příloha:
Rozpečený chléb, omáčka z čerstvého sýra s česnekem, případně grilovaná zelenina - paprika, cuketa, mladá cibulka nakrájená na větší kusy, pepř, sůl, trocha sójové omáčky, olivový olej

Postup:
Zeleninu osolíme,/opatrně, aby nepustila příliš vody/, pokapeme olivovým olejem a sójovou omáčkou, můžeme přidat balzamikový ocet, bylinky, promícháme, dáme na gril a opečeme.

Vaříme s Habadějem v sobotu 2. července 2011 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ILONA DVOŘÁKOVÁ.

Ilona Dvořáková