Letem světem nejen za milovanou kávou s mistrem republiky v soutěži kavárníků Jaroslavem Slámečkou

Do Kostariky, Nikaraguy, ale také do Irska a dalších destinací se vydáme s mužem, který se zamiloval do kávy. A do hlubin kavárenského světa se prý noří, jako závodní potápěč. Jak ale uslyšíte, při cestách do dalekých regionů - například do Jižní Ameriky - poznává život tamních farmářů, jejich prostředí, kulturu. Včetně toho, jak si vedou v tak exotických podmínkách i přátelé z Čech, kteří, jako on, zasvětili život kávě.

Zážitky Jaroslava Slámečky si můžete poslechnout nejen vy na rozhlasových vlnách, náš pořad vznikl při veřejné nahrávce na Cestovatelském festivalu v Pardubicích.

Zanícený milovník kávy i cestování měl se svým vyprávěním mezi početným publikem velký úspěch. A nechybělo ani tentokrát několik předmětů k tématům - včetně kávy - z mého cestovatelského kufříku.

Kostarika a Nikaragua

Při rozhlasovém "cestování" s Jaroslavem Slámečkou se dozvíte třeba i to, v jakých výškách rostou keře kávovníku.

Čtěte také

Nejvhodnější jsou podmínky v rozmezí cca 1300 - 1500 metrů nad mořem a vydat se za stále zelenými rostlinami musíme do zemí v pásu mezi obratníky Raka a Kozoroha tedy na obě strany tropického pásma kolem rovníku. Není divu, že tedy vysněná cesta kavárníka vedla zrovna do Střední Ameriky.

A v rozhovoru proto uslyšíte i srovnání Kostariky s Nikaraguou. A Jaroslav Slámečka má zážitky naprosto autentické, protože poznal při svých cestách život tamních farmářských rodin, jejich přístup nejen ke kávě, která je jejich obživou, ale i k životu.

Globalizace a káva měřená na osly

Globalizace proniká do všech koutů světa a tak ani kávové destinace nevynechává. Při cestách za podmanivou vůní kávy se dotkneme i jí. Ale zajímavostí máme pro vás v dalším pokračování pořadu Na cestách mnohem víc. Napadlo by vás třeba, že žoky s kávou se váží "na osly"? Také to vám s Jaroslavem Slámečkou přiblížíme.

Byli jsme Na cestách s kavárníkem Jaroslavem Slámečkou

A ze Střední Ameriky se přesuneme v našem kávovém cestování i do Evropy. Ne už za pěstováním, povíme si o různých zvyklostech pití kávy a také destinacích, kde se jí - podle statistik - vypije nejvíc.

Káva z Irska

Čtěte také

V Irsku se káva pochopitelně nepěstuje. Kdežto "irská káva", to je světoznámá kávová specialita. Je za ní kreativita barmana Joe Sheridana, který v roce 1942 na letišti Foynes u Limericku poprvé připravil do sklenky nápoj z třtinového cukru, irské whiskey, silné kávy a našlehané husté smetany (nalité opatrně přes lžičku, aby zůstala na povrchu).

Tuto historku vám popíšeme společně s Jaroslavem Slámečkou, který "irskou" kávu také pro účastníky veřejné nahrávky pořadu "Na cestách" přímo na festivalu namíchal. A z Irska se vydáme i do Ameriky, odkud se pak irská kávová specialita rozšířila do celého světa.

Na kávové mistrovství do Dánska

Jaroslava Slámečku jsem vám představil nejen jako barmana, člena porot soutěží v přípravě kávy nebo kavárníka, ale také jako mistra republiky ve specifické disciplíně - přípravě kávového alkoholického nápoje.

Čtěte také

Ten musel v soutěži připravit za deset minut a vy uslyšíte i recept, který nakonec Jaroslava "posílá" do hlavního města Dánska.

Právě v Kodani totiž bude příští rok v červnu mistrovství světa, kde umění a hlavně invenci našich kavárníků pojede předvést náš host u mikrofonu talk show "Na cestách".

Cesta na světové mistrovství do Dánska bude pro Jaroslava Slámečku asi jeho "nej" cestou - na což jsem se ho v pořadu paradoxně nezeptal…

Jaroslav Slámečka na kávové plantáži

Ale jakou cestu musel absolvovat za kávou a s kávou do té doby, to uslyšíte v zajímavém cestovatelském rozhovoru, když si naladíte nejnovější vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 20. listopadu 2023 jako obvykle po zprávách v 18 hodin.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související