Lesy jsou méně odolné proti větru. Důvodem je podle vlastníků těžba kůrovcem napadených stromů

10. březen 2023 07:48

Majitelé lesů evidují stále častěji škody na svém majetku kvůli větru. Důvodem je podle vlastníků rozsáhlá těžba kůrovcem napadených stromů. Už dávno přitom neplatí, že stromy padají především při silných vichřicích nebo orkánech. 

Čtěte také

„Dnes už ty stromy padají při nárazech větru kolem 70 kilometrů v hodině,“ popisuje aktuální situaci nezávislý starosta Stárkova na Náchodsku Petr Urban.

Za několik posledních týdnů popadalo v obecním lese na 400 stromů. „Dříve ty porosty, když nebyly zasaženy kůrovcovou kalamitou, nebyly takzvaně otevřené. Zkrátka byly stabilnější.

Častěji než v minulosti sčítá kvůli větru škody také jednatel městských lesů Náchod Luboš Veverka. „Zhruba před měsícem nám spadlo asi tisíc kubíků dřeva. Dá se říct co kubík, to strom.

Čtěte také

A podobné je to také jinde. Kvůli kůrovci se totiž kácí i stromy uprostřed porostů, vznikají tak nové mýtiny a les je při rozmarech počasí méně odolný.

„Protože ty porostní stěny jsou v důsledky těžeb narušeny a vznikají drobné díry v porostech. Potom stačí jakýkoli větší vítr, říká vedoucí odboru lesního hospodářství Státního podniku Lesy ČR Ondřej Pecháček.

Lesy ČR jsou přitom největším vlastníkem porostů v Česku. „Když to vezmu v kontextu celé republiky, tak každý větší vítr znamená zhruba 100 tisíc kubíků těchto vývratů.

Padají přitom jinak zdravé stromy, které by dříve větru odolaly. Zabránit tomu vlastníci aktuálně nemůžou. Lesy se alespoň snaží lépe připravit na rozmary počasí pro budoucí generace.

Čtěte také

„Vysazujeme dřeviny, které jsou svým vzrůstem a hlavně charakterem kořenů odolnější proti vlivu toho větru, dodává lesní správce Lesů ČR Jiří Dunda.

Na mysli má například modříny. Obnova ale potrvá desítky let.

Aktuálně popadané stromy buď vlastníci lesů prodávají a nebo je využívají jako přírodní lapáky na kůrovce. Ty pomůžou snížit stavy lýkožroutů v lese.

„Tím, že to je vývrat, tak vydrží do jarního období. Bude atraktivní pro kůrovce, takže využijeme toho, že ten strom spadnul, dodává Ondřej Pecháček. Funguje to tak, že lesníci počkají, až kůrovec do stromů nalétá a teprve potom je odvezou ke zpracování.

Spustit audio

Související