Kolik zvěře běhá po lese? Zjišťovali myslivci při sčítání, které každoročně nařizuje zákon

26. únor 2023 10:05

Myslivci v honitbách v sobotu sčítali zvěř. Nejen srnčí nebo divoká prasata, ale i zajíce, lišky nebo jezevce. Každoroční sčítání nařizuje zákon.

Myslivci napříč Českem sčítali zvěř na svých honitbách. Stejně jako každý rok jim to ukládá zákon. Podle výsledků sčítání připraví plán lovu, díky němu bude jasné, které druhy je v daných oblastech letos nutné regulovat. 

Prohlídkou 1200 hektarů honitby strávili několik hodin. Přímé pozorování zvěře podle zákona probíhá v jeden den. Tentokrát mu ale nepřeje počasí. Citelně se totiž ochladilo. Zvěř tak není na obvyklých místech.

Sníh vyhnal zvěř hluboko do lesa

Lesníci z Krajského školního hospodářství chodí v zimě pravidelně přikrmovat zvěř

„Jsme v lokalitě, kde se běžně vyskytuje zhruba 15 kusů srnčí zvěře, ale oni se samozřejmě před sněhem utíkají schovat do lesa“, říká předseda Mysliveckého spolku Stárkov Ivan Šolc. Navzdory tomu mají myslivci s sebou sčítací listy. Kromě spárkaté zvěře, tedy srnců, jelenů a divokých prasat evidují taky počty lišek, zajíců nebo jezevců.

Sčítání komplikuje přítomnost vlků

Přítomnost zvěře prozrazují také pobytové znaky, například stopy nebo trus. Dalším pomocníkem myslivců jsou fotopasti, reagují na pohyb a fotografie pak posílají automaticky. V posledních dnech je ale kolem nich zvěře minimálně, pravděpodobně se totiž v oblasti objevili vlci a zvěř se tak na čas přesunula jinam.

Zajíc polní prchající

„Ta zvěř samozřejmě ví, kdy se ten vlk po honitbě pohybuje a vrací se, až když je vzduch čistý“, říká starosta Stárkova Petr Urban.

Myslivci tak při každodenní povinné evidenci zvěře vycházejí z dlouhodobého pozorování. V téhle oblasti se podle starosty Urbana počty nijak dramaticky nezměnily. Pohybuje se tam zhruba 70 kusů srnčího, 40 zajíců a stejný počet psíků mývalovitých,  25 jezevců, 20 lišek a asi desítka divočáků.

 

Spustit audio

Související