Lesy ČR obnovují porosty po kůrovcových kalamitách. Ročně za výsadbu platí přes 2,5 miliardy korun

9. srpen 2024 08:24

Státní podnik Lesy České republiky platí v posledních letech přes 2,5 miliardy korun za nutnou obnovu lesa po kůrovcových těžbách. Jde nejen o samotnou sadbu nových stromů, ale také o jejich ochranu před spárkatou zvěří, tedy instalaci oplocenek, nátěry stromků nebo následné prořezávky.

Čtěte také

„V následujících letech by se ale měly náklady postupně snižovat. Protože se rozšiřují plochy na kterých se les obnoví přirozeně. Důležité je ale také efektivní snižování stavů lesní zvěře, také na tom intenzivně pracujeme, protože jen tak se nám skutečně podaří naše lesy obnovit,“ říká mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.

Lesy České republiky, státní podnik (LČR) byly založeny 11.12.1991 Ministerstvem zemědělství České republiky. Hlavní náplní činnosti podniku je obhospodařování více než 1,2 mil. ha lesního majetku ve vlastnictví státu (téměř 86 % rozlohy všech státních lesů) a péče o více než 38 tisíc km určených vodních toků a bystřin. Podnik sídlí v Hradci Králové a jeho organizační struktura má tři stupně. První stupeň tvoří ředitelství, druhý 7 regionálních pracovišť a třetí stupeň se skládá z 62 lesních správ.

Spustit audio

Související