Krajští zastupitelé v Královéhradeckém kraji se sešli naposledy před blížícími se krajskými volbami

10. září 2024 08:26

Zastupitelé Královéhradeckého kraje mají za sebou poslední jednání před krajskými volbami. Ty začnou příští týden v pátek 20. září. O čem zastupitelé na svém posledním jednání rozhodovali, sledoval v sídle hejtmanství na Pivovarském náměstí v Hradci Králové reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Na programu bylo víc než 100 bodů, bylo mezi nimi nějaké překvapení?
Pokud jde o výsledky hlasování, tak ne - zastupitelé schválili například dotaci pro sociální péči i hospicovou péči, krajským nemocnicím přidali 117 miliónů korun na vykrytí ztrátového hospodaření některých oborů, vyčlenili 50 miliónů korun na dotační program obnovy venkova a tak dále - v podstatě všechny body, navržené nedávno radou kraje, zastupitelstvo odsouhlasilo.

Už jsme říkali, že se zastupitelé sešli naposledy před krajskými volbami. Není úplně neobvyklé, když se na takovém jednání ještě někdo pokusí třeba v diskuzi zviditelnit svůj volební program. Jak to vypadalo včera?
U většiny bodů nic mimořádného v tomhle směru k vidění nebylo, a to ani ze strany současné krajské koalice, ani ze strany opozice. Jednání bylo věcné a ve většině případů také stručné a konstruktivní.

Náznaky toho, o čem byla řeč, se objevily jen v souvislosti s třísettisícovou dotací pro hudební festival Trutnoff mimo jiné na účast ukrajinské kapely, pro okamžité poskytnutí dotace hlasovali jen dva zastupitelé ze 39 přítomných.

Čtěte také

Nakonec tedy prošel návrh, který znamenal další odklad rozhodnutí do té doby, než se vyjasní některé věci, které s trutnovskou žádostí souvisí.

Jak to bude vypadat dál po krajských volbách?
Ustavující zastupitelstvo by se v novém složení mělo sejít do 30 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Do té doby bude Královéhradecký kraj bez zastupitelů, ale ne bez vedení - hejtman Martin Červíček z ODS i krajští radní zatím ve svých funkcích zůstanou.

Veškeré fungování kraje tak bude zajištěno a samozřejmě úplně beze změny zůstávají pozice na jednotlivých odborech, úředníků se blížící se volby prakticky nijak nedotýkají. Takže pokud potřebujete v sídle kraje něco řešit, typicky například na matrice, volby to nijak neovlivní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související